Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 6
Sutra: 5° 5° 6
12. prosinca 2019.
Nova kontroverza

Prosvjed protiv Horvatinčićeve terase na zagrebačkome Cvjetnom trgu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2016. u 21:43 2016-10-04T21:43:00+02:00

Na zagrebačkome Cvjetnom trgu u utorak navečer prosvjedovali su građani protiv postavljanja zimske terase tvrtke Hoto grupe Tome Horvatinčića.

Terasa se postavlja tik do pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg.

Prosvjednici su sjedili na klupi kod crkve, parkirali bicikle na toj površini, hodali po budućoj terasi kako bi ometali radove, lijepili poruke gradonačelniku Milanu Bandiću. Na porukama je između ostaloga pisalo: »Zagreb Zagrepčanima«, »Kad će prvi kat?«, »Totalna prevara«, »Privatno-javna sramota«, »Može fontana?«, »Sram vas bilo dajte nam da dišemo«.

Na prosvjedu je sudjelovao i tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger. Istaknuo je kako se zagrebački SDP protivi uzurpaciji javnih prostora u Gradu Zagrebu, te podupire građane koji su se okupili na Cvjetnom trgu kako bi izrazili neslaganje s novom konstrukcijom koja otežava slobodno kretanje gradom i nagrđuje izgled jednog od najljepših zagrebačkih trgova.

»Dosta je uzurpacije i krađe javnih prostora. Privatni interes ponovno je stavljen ispred javnog, što je potpuno nedopustivo«, istaknuo je Etlinger. Kaže kako je »Trg bana Jelačića okupiran šatorima cijele godine, Svetice su zatvorene za javnost, na Savici se otuđuje park, u centru su stolice kafića zaklonile većinu klupa i prolaza, postavljaju se reklamni displeji i kante na pješačke staze, a s druge strane, prostori poput Paromlina, Gredelja i Ledane propadaju«.

»Zagreb pripada ljudima, a ne privatnim interesima Milana Bandića, njegovih prijatelja i kumova. Borbu za očuvanje javnih prostora SDP će nastaviti voditi i dalje jer su ključna komponenta modernih, otvorenih i razvijenih gradova što Zagreb treba biti«, poručio je gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger.

Prosvjed je organiziran preko Facebooka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.