Ništa od obnove hotela Zagorje

Propao posao s Kinezima: Jiang Yu nije uplatila novac za Kumrovec

P. N.

Bivša politička škola u Kumrovcu ili hotel Zagorje / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša politička škola u Kumrovcu ili hotel Zagorje / Foto Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Trgovačko društvo Zhongya nekretnine d.o.o. do 31. prosinca 2019. godine nije uplatilo preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje odnosno političke škole u Kumrovcu. Ministarstvo državne imovine zadržat će jamčevinu u iznosu od 598.000,00 kuna, priopćilo je MInistarstvo državne imovine



Propala je kineska investicija u hotel Zagorje, koji je poznatiji kao bivša politička škola u Kumrovcu, nakon što gospođa Jiang Yu, suvlasnica tvrtke Zhongya nekretnine, do kraja 2019. godine nije uplatila novac za kupnju te nekretnine, što su za Index potvrdili iz Ministarstva državne imovine.


“Trgovačko društvo Zhongya nekretnine d.o.o. do 31. prosinca 2019. godine nije uplatilo preostali dio sredstava za kupnju hotela Zagorje odnosno političke škole u Kumrovcu. Ministarstvo državne imovine zadržat će jamčevinu u iznosu od 598.000,00 kuna. S obzirom na to da je procijenjena vrijednost navedene nekretnine viša od 7,5 milijuna kuna, odluku o daljnjem raspolaganju nekretninom donijet će Vlada Republike Hrvatske na jednoj od sljedećih sjednica”, stoji u odgovoru iz Ministarstva državne imovine, prenosi Index.


Jiang Yu, investitorica iz Kine / Foto Dalibor Urukalović / Pixsell


Jiang Yu, investitorica iz Kine / Foto Dalibor Urukalović / Pixsell



Stigla samo jedna ponuda




Za kupnju hotela Zagorje, bivše političke škole u Kumrovcu, na natječaj zatvoren u svibnju prošle godine stigla je samo jedna ponuda i to tvrtke Zhongya nekretnine koja je umjesto traženih gotovo 12 milijuna kuna ponudila gotovo 14,1 milijun kuna. 


Tražila produljenje roka za uplatu


 


No gospođa Yu je u dva navrata tražila produljenje roka za uplatu novca, koje joj je vlada i odobrila. Prvi rok je istekao sredinom studenog, da bi tada dobila još jedan rok – do 31. 12. 2019. godine. Kinezi su tvrdili da nisu u mogućnosti uplatiti novac zbog složene političke situacije u Hong Kongu. 


Inače, bivša politička škola u Kumrovcu ukupne je površine 26.285 m2, od čega je dvorište površine 20.384 m2 i poslovna zgrada površine 5.901 m2. “Hotel Zagorje” je ukupne građevinske bruto površine 11.310,00 m2 raspoređene na četiri etaže i bruto volumena 34.464,20 m2.


Gospođa Yu, koja je već više puta bila u Kumrovcu, izražavala je želju da školu pretvori u hotel, a bilo je i drugih ideja poput stvaranja spomen-parka Josipu Brozu Titu u tom mjestu u Hrvatskom zagorju.