Konačni razlaz

Propao dogovor Židova i Srba s ravnateljem Jasenovca: ‘Nemamo šta pričati dok je ploča tamo’

Boris Pavelić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Postoji mogućnost i da predstavnici svih skupina žrtava Jasenovca – Srba, Židova, Roma i antifašista – održe posebnu, zajedničku komemoraciju, ali njezin datum još nije precizno dogovoren



Novi ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković nije uspio uvjeriti predstavnike židovske i srpske zajednice da promijene odluku i ipak sudjeluju u službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora smrti, koju država planira organizirati 23. travnja u Spomen području Jasenovac.


Pejaković je danas u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Židovske općine Zagreb Ognjenom Krausom te, odvojeno, predstavnicima Srpskog narodnog vijeća Sašom Miloševićem i Anetom Lalić. No oni su mu mogli prenijeti samo već poznato – da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji. Novi ravnatelj, naime, u tim razgovorima nije ponudio ništa zbog čega bi promijenili mišljenje.


»Ne treba trošiti riječi: dok je ploča s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, ni Srbi ni Židovi nemaju što raditi na službenoj komemoraciji«, izjavio je za naš list Saša Milošević. Pejaković je, pak, našem listu u petak izjavio kako će »morati reagirati« ne bude li do službene komemoracije »riješen problem ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu«, pa se činilo kako će nastojati da »Za dom spremni« do komemoracije bude uklonjen.




Čini se, međutim, da Pejaković odustaje: danas nam je precizirao da kani »objaviti priopćenje«, ali i dodao da »o skidanju ploče ne odlučujem ja, nego vlada«. Takvi argumenti, očito, nisu uvjerili predstavnike židovske i srpske zajednice.


Već drugu godinu zaredom, dakle, u povodu proboja logoraša iz Jasenovca, 22. travnja 1941, biti će održane najmanje tri, a vjerojatno i više komemoracija. U pravoslavnoj crkvi u Mlaki kod Jasenovca, 22. travnja spomen liturgiju održat će Srpsko narodno vijeće.


Dan kasnije, 23. travnja, u Spomen području Jasenovac trebala bi biti održana službena državna komemoracija, a 24. travnja na istome mjestu počast žrtvama trebalo bi odati izaslanstvo hrvatskih Židova. Postoji mogućnost i da predstavnici svih skupina žrtava Jasenovca – Srba, Židova, Roma i antifašista – održe posebnu, zajedničku komemoraciju, ali njezin datum još nije precizno dogovoren.


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SAB) Franjo Habulin kazao nam je jučer da bi se SAB bio spreman pridružiti službenoj državnoj komemoraciji, pod uvjetom da se skine ploča s ustaškim pozdravom te da se predstavnici vlasti jasno ograde od revitalizacije ustaštva, »a ne da za inozemstvo govore jedno, a u Hrvatskoj sasvim nešto drugo«.