Sve je jasnije

Propada posao s Izraelcima: MORH želi baš Barake, a SAD traži skidanje tehnologije

Portal Novilist.hr

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi - u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK, kažu u MORH-u



RIJEKA Čini se da će veliki posao Ministarstva obrane i nabavka izraelskih F-16 borbenih mlažnjaka u potpunosti propasti. Proizlazi to iz odgovora Ministarstva na upit tportala hoće li ono poništiti natječaj ako Izrael pokuša isporučiti bilo koju drugu verziju osim one koja je bila na natječaju, a riječ je o verziji F-16 Barak, opremljenoj izraelskom tehnologijom?


Podsjetimo, SAD nikad nije demantira objavljene informacije da stopiraju prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj dok se na njima ne naprave preinake, odnosno iz njih izvadi izraelska tehnologija. No, što kaže Ministarstvo?


– Kao što smo više puta naglašavali, Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi – u ponudi Države Izrael stoji višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 BARAK. Stoga nije moguća nijedna druga inačica VBA (višenamjenskog borbenog aviona, op.a.).




Naglašavamo da je Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te poštovala sve obveze. Proces je i dalje u tijeku, odgovorili su za tportal.


Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je da “Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini, možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena”. Napominje da Izraelci nemaju izbora nego poštivati američki zahtjev. Napominje da Amerikanci već dvije godine izraelskoj strani ponavljaju o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da bez toga neće moći prodati svoje Barake Hrvatskoj.


Pojasnio je i kako je pitanje tko će platiti prenamjenu aviona jer SAD i Lockheed Martin, kao tvrtka koja je proizvela avione F-16, moraju obaviti posao, jer “oni su ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.


Američki zahtjev odnosi se na skidanje izraelske tehnologije iz aviona i vraćanje na “običnu” verziju F-16 Block 30, kakvi su bili kada su ih kupili od SAD-a. Nakon preinaka, jasno je da to više nisu F-16 zrakoplovi verzije Barak. SAD na tome inzistira, a sad iz MORH-a poručuju da nijedna druga verzija ne dolazi u obzir.


Iz svega se može samo jasno zaključiti da od cijelog posla neće biti ništa, piše tportal.