Detalji dogovora

Pronašli smo čovjeka koji je posudio novac Kujundžiću: ‘Odlučio sam to na hodočašću u Španjolskoj…’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kujundžić će mi vratiti 40 tisuća eura do listopada ove godine, kada proda nekretninu u Markuševcu, pojasnio je Miro Palac, dodavši da mu nije žao što je pomogao prijatelju, te da nema što skrivati



Ministar Milan Kujundžić nije morao objaviti ime osobe koja mu je prošle godine, kad je sa suprugom Tatjanom kupovao kuću u zagrebačkom Maksimiru, posudila 40 tisuća eura. No, vrag je uzeo šalu, medijski pritisak na ministra zdravstva raste i on je svoju imovinsku karticu, što je jučer postalo poznato, dopunio podatkom da je spomenuti novac posuđen od Mire Palca. On je, dakle, Kujundžićev prijatelj iz studentskih dana čije ime ministar proteklih dana nije otkrivao.


Sastali smo se jučer s Palcem koji nam je objasnio kako je došlo do toga da je ministrovoj supruzi posudio 40 tisuća eura, pokazao nam je ugovor koji su njih dvoje sklopili i pritom negirao da bi mu zbog toga Kujundžić, kao vlasniku dvije ljekarne i predsjedniku nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net, uzvratio bilo kakvom uslugom.


Prijateljstvo s faksa


– Studirao sam farmaciju, a Kujundžić medicinu i tako smo se upoznali. Nastavili smo se družiti i kad smo završili fakultet. Jedno društvo, u kojem smo i ministrova supruga i ja, već četiri godine pješice pohodi dionicu Puta svetog Jakova u Španjolskoj, pa je tako bilo i u prvoj polovici listopada. Tijekom tog našeg hodočašća, Kujundžićima se otvorila mogućnost kupnje te stare kuće u Maksimiru i Tatjana nam je rekla da su joj to javili iz Zagreba. Razgovarali smo o tome kako bi oni zatvorili financijsku konstrukciju i odlučio sam im pomoći kao prijateljima. Po povratku smo sastavili ugovor i ovjerili ga kod javnog bilježnika, a njime se Tatjana Kujundžić obvezala da će mi do 25. listopada 2020. vratiti 40 tisuća eura. Taj sam iznos, u kunskoj protuvrijednosti, sa svog tekućeg računa prebacio na njezin. Kada Kujundžići prodaju nekretninu u Markuševcu, koja je daleko od grada, u gotovo nepristupačnom dijelu na brijegu, podmirit će dug koji imaju prema meni. I to je sve, ispričao nam je Palac.




U ponedjeljak ga je, kaže, ministar kontaktirao kako bi ga pitao smije li u imovinskoj kartici navesti njegovo ime tako da ono bude dostupno i javnosti, a ne da ga samo zna Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.


Razjasniti do kraja


– Rekao sam mu da uopće nema problema, da nema razloga da ime osobe koja mu je posudila novac bude tajna. Štoviše, sve treba razjasniti, ja nemam što skrivati, ističe prijatelj ministra Kujundžića.


A ono što javnost najviše zanima jest je li Palac na bilo koji način profitirao od ove posudbe, budući da njegovu branšu, distribuciju lijekova, pokriva Ministarstvo zdravstva.


– Vlasnik sam dvije ljekarne, u Zagrebu i Zaprešiću, i one posluju potpuno identično kao svih 1200 ljekarni u Hrvatskoj, temeljem ugovora s HZZO-om. Svim ljekarnama plaća se na isti način, u jednakim rokovima, a Ministarstvo zdravstva s tim nema nikakve veze. Znači, ministar Kujundžić nikako ne može pomoći mojem poslovanju, na koje se, naravno, nije nimalo odrazila činjenica da sam mu prije tri mjeseca posudio novac. HZZO funkcionira sasvim neovisno o Ministarstvu zdravstva, premda formalno spada u njihov resor, naglašava Palac.


No, on je i zajedno s još 55 vlasnika ljekarni, prije deset godina osnovao veledrogeriju Pharma Net, u kojoj je predsjednik nadzornog odbora.


– Naša veledrogerija nema veze s Ministarstvom zdravstva niti općenito s državom. Poslujemo s ljekarnama osnivačima Pharma Neta i još ponekom županijskom ljekarnom, koja je prepoznala naš projekt kao pokušaj sprječavanja štetne kartelizacije veleprodaje lijekova. Nama ministar Kujundžić ne može ići na ruku ni po kojoj osnovi jer nam, kažem, država nije partner, kategoričan je Miro Palac.


On nije javna osoba i nije mu do publiciteta koji je iznenadno dobio. Ali, ističe da mu unatoč tome nije žao što je posudio novac ministru zdravstva.


Svi imaju korist


– Zašto bi mi bilo žao što sam mogao nekome pomoći, posebno ako je u pitanju čovjek kojeg smatram prijateljem i u kojeg imam povjerenje? Njemu je to u tom trenutku bilo važno, a koristi će imati i onaj tko mu je prodao tu kuću. Svaka poslovna aktivnost u Hrvatskoj je poželjna, zaključuje Palac.


Iz HZZO-a su nam na naš upit odgovorili da nisu u poslovnom odnosu s Pharma Netom. Ta je veledrogerija u financijskom izvješću za 2018. godinu prijavila prihode od 262 milijuna kuna. Što se tiče Ljekarni Palac, one postoje 20 godina, a godišnji prihodi su im oko 25 milijuna kuna, od čega su 1,3 milijuna uprihodovale od posla s državom. U financijskom plusu je i tvrtka kći Ljekarne Kuharić, osnovana prije devet godina. No, veledrogerija i ljekarne nisu jedini poslovi Mire Palca. U sudskom registru naveden je i kao jedan od sedam osnivača, odnosno članova društva Magdis, koje je 1993. godine pokrenuo Srećko Gross. Magdis u svom portfelju ima neke uspješne tvrtke poput Neve, Biobaze, Melema, Rosala. U rujnu prošle godine Palac je krenuo i u nekretninski biznis, pa je jedan od četvero osnivača firme Jelšanski vrtovi, koja je registrirana za gradnju i prodaju nekretnina. Sudski registar otkriva i to da je Palac do 2003. godine bio predsjednik nadzornog odbora veledrogerije Medika. U medijima ga gotovo nema, a u jednoj od rijetkih prilika o njemu se pisalo kao o školskom kolegi bivšeg ministra Gorana Marića.