Slučajeve preuzima DORH

Pronađena i lažna čistačica: Nastavlja se potraga za lažnim diplomama i svjedodžbama

Ljerka Bratonja Martinović

Sustav obrazovanja pod posebnim lupom / Snimio Sergej DRECHSLER

Sustav obrazovanja pod posebnim lupom / Snimio Sergej DRECHSLER

Još tri lažne diplome i dvije krivotvorene svjedodžbe glase na zagrebački Učiteljski fakultet, osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje te Pučko otvoreno učilište u Zagrebu i Obrtničku i industrijsko-graditeljsku školu



ZAGREB U četiri mjeseca potrage za lažnim diplomama, u osnovnim i srednjim školama je dosad pronađeno njih 19. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja potvrdili su danas da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe. Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH.


Riječ je o krivotvorenim diplomama zagrebačkog Učiteljskog fakulteta, osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, s kojima su lažni profesori u školama radili i do 16 godina, te o lažnoj svjedodžbi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu i Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole.


S lažnom diplomom Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji nikad nije završila, 10 godina je u nastavi radila učiteljica s pojačanim programom iz engleskog jezika, a u razdoblju od 2009. do 2019. s tom je diplomom promijenila čak sedam osnovnih i srednjih škola. Otkrivena »profesorica« dobila je otkaz, a o slučaju je obaviješten DORH.


Slijedi otkaz




U drugom je slučaju s lažnom diplomom Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku učiteljica razredne nastave radila najmanje 12 godina u raznim osnovnim školama. Najdulji je staž s krivotvorenom diplomom realizirala u jednoj osnovnoj školi gdje je radila posljednjih 10 godina. I protiv ove je učiteljice pokrenuta procedura prema DORH-u, s njom je obavljen razgovor i slijedi joj otkaz.


Najdulji je staž u ovoj skupini novootkrivenih lažnih diploma realizirao vlasnik krivotvorene diplome Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Kao nastavnik strojarske skupine predmeta u jednoj srednjoj školi radio je čak 16 godina. Slučaj je proslijeđen policiji i DORH-u, a istodobno je, kažu u MZO-u, zatraženo očitovanje inkriminirane osobe.


Osim profesorskih diploma, koje se stječu s najmanje pet godina studija, krivotvore se i one puno dohvatnije, koje iziskuju daleko manje truda i muke. Tako škole nisu pošteđene ni lažnih – spremačica. Jedna je takva s lažnom svjedodžbom Pučkog otvorenog učilišta u jednoj osnovnoj školi radila od 2015. godine. O pronalasku lažne isprave ove navodne spremačice obaviješteni su također policija i DORH.


Jedna je muška osoba pak 15-ak godina radila u jednoj srednjoj školi s krivotvorenom svjedodžbom Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole u Zagrebu. Riječ je o radniku koji se s tom svjedodžbom zaposlio u drugoj srednjoj školi, a radio je na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Protiv vlasnika lažne svjedodžbe podignuta je kaznena prijava, a također je zatraženo i njegovo očitovanje.


– Važno je da se u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka kako ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izolirani slučaj i ne treba jedini biti u fokusu javnosti – poručila je u povodu otkrića novih lažnih diploma i svjedodžbi državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. Branka Ramljak. »Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima«, zaključila je.


Iz dosad otkrivenih prevara razvidno je da nitko nije pošteđen ovakve protuzakonite rabote, jer se pronađene lažne diplome niza zagrebačkih fakulteta – Ekonomskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Učiteljskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru, a sada i osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te zagrebačkog FSB-a.


Čistka u školama


Ministrica Blaženka Divjak procijenila je da će provjera svih djelatnika u sustavu obrazovanja trajati oko godinu dana. Ako se nastavi ovim tempom, do kraja godine mogla bi se nakupiti i stotina lažnih diploma i svjedodžbi koje kolaju sustavom obrazovanja i po više desetljeća.


Doduše, prema nekim tvrdnjama nastavnici koji su se zaposlili u školama zahvaljujući krivotvorenoj diplomi neće čekati da ih se uhvati u tom teškom prijestupu koji završava u DORH-u. Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je da je relativno povećanje broja nastavnika koji daju otkaze posljedica čistke u školama, jer nastavnici odlaze prije nego što nadležni stignu provjeriti valjanost njihove diplome.