Barbarizam u Zagrebu

Pronađena glava biste Ive Lole Ribara: Jednostavno je bačena u grmlje

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Na ovim prostorima je tradicija uvijek kad netko dođe na vlast smatra da povijest počinje s njim. S nikim od nas ni prije ni poslije nije počela niti će povijest završiti."



ZAGREB – Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u utorak je na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio da je građanin koji je šetao psa u grmlju pronašao bistu narodnog heroja (NOB) Ive Lole Ribara , nedaleko od mjesta gdje je na raskrižju Selske ulice i Prilaza baruna Filipovića bila postavljena.


Pročelnik Kalinić je rekao da su tu dojavu dobili neposredno prije konferencije za novinare, oko 15 sati i Ured za upravljanje u hitnim situacijama je pozvao policiju.


“Jednostavno je bačena u grmlje”, kazao je Kalinić i zamolio je one koji ruše spomenike da to više ne čine.




“Na ovim prostorima je tradicija uvijek kad netko dođe na vlast smatra da povijest počinje s njim. S nikim od nas ni prije ni poslije nije počela niti će povijest završiti. Ovdje je tradicija da kad su odlazili Turci, onda je Austrija kad je dolazila za njima rušila njihove spomenike. Nakon toga je došla Kraljevina Jugoslavija, pa je rušila sve austrijske spomenike. Onda je došla NDH, onda su došli partizani i onda je došla takozvana demokracija i svaki put ispočetka imamo rušenje spomenika. Mislim da bi jedanput s tom praksom trebali prestati”, istaknuo je Kalinić.


Izbila je panika oko trovanja pasa, a niti jedan nije otrovan


Kazao je da je izvanrednu konferenciju za novinare sazvao zbog panike koja je izbila oko trovanja pasa te poručio kako niti jedan pas u Zagrebu nije otrovan.


“Tri hrpice su izdvojene, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je napravio kontrolu i niti jedna nije otrovana. Jedna je bila mrvljeni papir, jedna je bila mrvljena žbuka i treći je bila mrvljena mačja hrana”, rekao je Kalinić.


Rekao je da ne zna je li u drugim gradovima bilo trovanja životinja ili nije, a da oni, koji tvrde da jest, mogu uzorke dati na analizu na dva mjesta. Oba su u Zagrebu, jedno je “Andrija Štampar”, a drugo je “Ivan Vučetić”, isto pod kontrolom Ministarstva unutarnjih poslova, kazao je Kalinić.


Zamolio je novinare da ne prenose bez provjere priče koje šire paniku. Primjerice kad veterinar “od oka” procijeni da se radi o nervnim bojnim otrovima, rekao je i ponovno naglasio da postoje institucije koje to mogu provjeriti.


Kazao je i kako su pozvali ljude koji su širili paniku neka donesu te uginule životinje, ali da nitko to nije napravio. Histerija neka stane jer za nju nema razloga, rekao je.