Zakon o radu

Promijenili ploču: SDP 2009. zaštitio trudnice od noćnog rada, sad ih – ne brani

Gabrijela Galić

Amandmane kojima se traži zadržavanje zabrane noćnog rada trudnica podnijeli su tada oporbeni SDP te laburist Dragutin Lesar. Danas je neizvjesno hoće li takva odredba u ZOR-u opstati 



ZAGREB  Trudnice bi vrlo skoro mogle ostati bez zakonske zaštite koja im omogućuje da ne rade noću. Naime, izmjena Zakona o radu (ZOR) u takozvanoj drugoj fazi, kako doznajemo, upravo se predlaže ukidanje zabrane noćnog rada za trudnice.


Sadašnjim odredbama ZOR utvrđuje se kako poslodavac ne smije odrediti noćni rad trudnici, osim ako trudnica takav rad zatraži i ako joj je ovlašteni liječnik ocijenio da noćni rad ne ugrožava njezin život ili zdravlje, kao i život ili zdravlje djeteta. No, ne uspiju li se sindikati u pregovorima s Vladom i poslodavcima izboriti za ostanak takve odredbe, ona će otići u povijest.   

Brža prilagodba tržištu


Predstavnici poslodavaca, Vlade i sindikata otvorili su tripartitne razgovore o novim sveobuhvatnijim izmjenama ZOR-a koje bi prema tvrdnjama iz ministarstva rada i mirovinskog sustava, među ostalim, trebale omogućiti poslodavcima bržu prilagodbu uvjetima na tržištu, očuvati radna mjesta, jačati sustav sigurnosti radnika i njegovu mobilnost na tržištu rada kroz reformu sustava otpremnina, ali i omogućiti lakše zapošljavanje u, primjerice, nepunom radnom vremenu.


Cilj je, dakle, dodatno fleksibilizirati radne odnose. Tri strane trenutno razgovaraju o mogućim novim rješenjima kada je riječ o radnom vremenu, odmorima i dopustima. Upravo se u tom segmentu predlaže ukidanje zabrane rada trudnica noću. 




   Liberalizacija rada trudnica, odnosno ukidanje zabrane njihova noćnog rada već je bila predmetom zakonodavnih izmjena prije četiri godine. Tada je Hrvatska ZOR »otvorila« kako bi se ispunili uvjeti za zatvaranje pregovora s EU u poglavlju »Socijalna politika i zapošljavanje«. 


  Nove okolnosti


I tada su izmjene ZOR-a izazvale oštre polemike u javnosti. Burno je bilo i u Saboru kada se raspravljalo o izmenama ZOR-a, pri čemu je jedna od istaknutih tema bila i predloženo ukidanje zabrane noćnog rada trudnica.


Amandmane kojima se traži zadržavanje zabrane noćnog rada budućih majki podnijeli su tada oporbeni SDP te laburist Dragutin Lesar. Vlada Jadranke Kosor, pak, prihvatila je njihovu argumentaciju te je uoči izglasavanja ZOR-a u prosincu 2009. godine, predložila amandman kojim se trudnici zabranjuje noćni rad, osim u slučaju kada ona to sama zatraži, a ovlašteni liječnik joj dopusti.


Niti izglasavanje zakona nije prošlo bez visokih tenzija, pa su tako SDP, HNS, IDS i Dragutin Lesar napustili sabornicu nazivajući zakonodavne izmjene antiradničkima. No, tri godine kasnije, okolnosti su se promijenile… 


   Prođe li takva ideja, noćni rad će biti zabranjen samo maloljetnicima, osim ako je takav rad privremeno prijeko potreban u djelatnostima koje su uređene posebnim propisima, a punoljetni radnici nisu dostupni.


U tom slučaju maloljetnik ne smije raditi u vremenu od ponoći do četiri sata ujutro, niti smije raditi duže od osam sati u razdoblju od 24 sata u kojem radi noću. 


   Noćni rad je rad radnika koji se obavlja, neovisno o njegovom trajanju, u vremenu između 22 sata i šest sati ujutro, odnosno do pet sati ujutro u poljoprivredi.


U slučaju maloljetnika zaposlenih u industriji, noćnim radom se smatra rad u vremenu između 19 sati i sedam sati ujutro idućeg dana, odnosno između 20 sati i šest sati ujutro idućeg dana za maloljetnike zaposlene izvan industrije. Noćni radnik ne smije tijekom razdoblja od četiri mjeseca raditi duže od prosječnih osam sati tijekom svakih 24 sata.