Biotoksin u školjkama

Proizvod “Živi školjkaši – dagnje” povučen iz prodaje jer nije siguran za prehranu

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL



Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je četvrtak potrošače o opozivu proizvoda – Živi školjkaši – dagnje (Mytilus Galloprovincialis) podrijetlom iz Slovenije, jer je analizom utvrđeno da nije siguran za prehranu ljudi budući sadrži dijareični (DPS) biotoksin u količini koja prelazi graničnu vrijednosti definiranu Uredbom Europske komisije o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla.


Obavijest o prisutnosti dijareičnog (DPS) biotoksina u živim školjkašima – dagnjama (Mytilus Galloprovincialis) sustava zaprimljena je putem EU RASFF. 


Proizvod je iz Slovenije distribuiran u dva veleprodajna objekta u Republici Hrvatskoj A.D. MOLLUSCHI d.o.o. Primorska 12, Vilanija, Umag i Meduza d.o.o., Mirka Bogovića 3, Karlovac iz kojih je distribuiran  u maloprodaju. Subjekti su o nesukladnoj pošiljci obavijestili svoje kupce i provode postupak povlačenja predmetnog proizvoda sa tržišta, navodi se u priopćenju. Napominje se da su sporni LOT brojevi:  LOT 481; LOT 482; LOT 12916; LOT 15916; LOT 16916




Zemlja porijekla proizvoda je Slovenija, a slovenski dobavljač: Prosub d.o.o. Zaprta ulica 3c, Izola, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.