"Štrajk"

Profesori pozvani na bojkot nastave zbog nasilničkih ispada učenika

Ljerka Bratonja Martinović

Foto M. Jurinec / PIXSELL

Foto M. Jurinec / PIXSELL

 Poziv na bojkot prvog sata nastave poslao je Nezavisni sindikat srednjih škola, jer je zanimanje nastavnik, kako je kazao Branimir Mihalinec, postalo najugroženije i najobezvređenije VSS radno mjesto 



ZAGREB Zbog incidenta u varaždinskoj Elektrostrojarskoj školi, iz koje je učenik izbačen nakon što je fizički napao vjeroučitelja, Nezavisni sindikat srednjih škola pozvao je nastavnike na jednosatni bojkot nastave. Tako bi danas u vrijeme prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene zaposleni u srednjim školama umjesto u razredima, trebali biti na prosvjednim skupovima u školskim zbornicama. Koliko će se profesora pridružiti bojkotu, teško je procijeniti.


Profesorima je dosta sve češćih nasilničkih ispada učenika s kojima ne uspijevaju izaći na kraj.


– Nasilje nad nastavnicima u srednjim školama postalo je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, ali nema adekvatne reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija – upozorava predsjednik Nezavisnog sindikata Branimir Mihalinec. Dodaje kako nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja već idući dan ostaju zaboravljene. U varaždinskom je slučaju škola reagirala promptno i isključila učenika, te obavijestila mjerodavne službe.


Učenik isključen 




Riječ je o učeniku drugog razreda Elektrostrojarske škole u Varaždinu koji je nogom udario vjeroučitelja neposredno nakon razgovora sa školskim psihologom, kojemu su prisustvovali i njegovi roditelji. Učeniku to nije bio prvi incident: ozbiljne primjedbe na njegovo ponašanje imali su razrednica i drugi nastavnici, mladić nije izvršavao školske obveze i počinio je teže prekršaje kućnog reda. Ravnatelj škole zbog svega je donio odluku da ga se isključi iz škole, što je najteža pedagoška mjera koju škola može izreći.


– Nevjerojatno je da je izostala javna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jednako tako i reakcija javnosti. Pitamo se je li to zbog toga što je žrtva nasilja vjeroučitelj? Kakva se to poruka nastavnicima šalje uoči Svjetskog dana učitelja? Zanimanje nastavnik postalo je najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu za preživljavanje i opstanak. Nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem – poručuje Mihalinec u pozivu na bojkot nastave.


I ministricu Blaženku Divjak pozivaju da im se pridruži u protestu i obračuna se sa svim oblicima nasilja u srednjim školama.


Divjak zaprepaštena 


Ministrica Divjak izrazila je zaprepaštenje napadom na vjeroučitelja u varaždinskoj školi.


– Takvo ponašanje je apsolutno nedopustivo. Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo na grubo fizičko nasilje – ocijenila je Divjak. Njeno ministarstvo pozvalo je nadležna tijela da utvrde okolnosti incidenta i poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima. O slučaju su već obaviješteni centar za socijalnu skrb i policija. Ravnatelji nemaju ništa protiv najavljenog bojktora nastave, u slučaju da ga sindikat pravodobno službeno najavi.


– Bilo kakvo nasilje u školi potpuno je neprihvatljivo. Posao učitelja i nastavnika trebao bi biti siguran, a problemi, ako ih ima, rješavaju se na drugačiji način, a ne nasiljem – kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola. Ako je sindikalni prosvjed uredno najavljen u školama, nema razloga da se on i ne održi, dodaje Hitrec. Njena škola najavu prosvjeda, kaže, još nije dobila, »a takve se najave ne šalju preko medija«.


Poziv na strože kriterije za pedagoške mjere


Varaždinska županija, kao osnivač škole, osuđuje incident koji se 1. listopada dogodio u Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu te izražava podršku ravnatelju koji je postupao u skladu s ovlastima.


– Smatramo da je krajnje vrijeme da se zaštite nastavnici, ravnatelji i svi ostali djelatnici škola. Pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH da donesene strože kriterije za izricanje pedagoških mjera, kojima bi se ojačala disciplina te omogućilo preveniranje i sankcioniranje nemilih događaja u školama. Ujedno je potrebno ravnateljima dodijeliti veće ovlasti vezane uz cjelokupnu organizaciju rada u školi. Nažalost, ovaj nemili događaj nije prvi takav slučaj, nego su slični događaji sve češći zbog čega je nužno hitno reagirati – poručuju iz Varaždinske županije.