Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
22. studenoga 2019.
Konačno obnova

Prodan legendarni crikvenički hotel: Miramare je 'otišao' za 12,69 milijuna kuna

Postignuta cijena za derutni Miramare bila je tek malo viša od početne / arhiva NL
Postignuta cijena za derutni Miramare bila je tek malo viša od početne / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2017. u 14:06 2017-07-20T14:06:49+02:00

Miramare je prodan zagrebačkoj tvrtki Invest Consult iza koje stoji Gojko Ostojić, vlasnik sveučilišta Libertas. Gojku Ostojiću ovo nije prvi ulazak u turizam jer otvara hotel i u Zagrebu

Prodan je crikvenički hotel Miramare, i to zagrebačkoj tvrtki Invest Consult iza koje stoji Gojko Ostojić, vlasnik međunarodnog sveučilišta Libertas. »Otišao« je za 12.690.000 kuna, na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi u stečajnom postupku koji provodi Trgovački sud u Rijeci. Sud je u utorak objavio rješenje o dosudi, a kupac, Invest Consult, čiji je osnivač i direktor Gojko Ostojić, još mora u roku od trideset dana od pravomoćnosti ovog rješenja uplatiti ostatak kupovnine od 10.158.000 kuna s obzirom na to da je jamčevina za sudjelovanje u dražbi bila 2.532.000 kuna. Gojku Ostojiću ovo nije prvi ulazak u turizam jer otvara hotel i u Zagrebu, a za svoju najnoviju akviziciju u Crikvenici jučer nam je tek kazao da mu je namjera napraviti najljepši hotel na crikveničkoj rivijeri.

Kako neslužbeno doznajemo, u dražbi su sudjelovala dva ponuditelja, a nadmetanje u kojem je firma Gojka Ostojića ponudila najvišu cijenu završilo je u ponoć 21. lipnja.

TVRTKA-KUPAC U GUBITKU

Ostojićeva tvrtka Invest Consult, kupav Miramarea, prema objavljenom financijskom izvješću, lani je poslovala s gubitkom od četiri milijuna kuna. Njezina najveća imovina je objekt novog hotela u Zagrebu, koji je procijenjen na blizu 54 milijuna kuna

Derutna nekretnina

Spomenimo i to da je postignuta cijena bila tek malo viša od početne, i to za 30.000 kuna. Nakon što je slučaj hotela Miramare »preseljen« s Općinskog suda u Crikvenici, na kojem se ovaj objekt godinama bezuspješno pokušavao prodati u ovršnom postupku, u stečajnom postupku koji je potom otpočeo na Trgovačkom sudu u Rijeci ova je derutna nekretnina, ali na atraktivnoj lokaciji, uz glavnu crikveničku šetnicu i tik do mora, procijenjena na 25.320.000 kuna. U prvoj dražbi hotel nije mogao ići ispod tri četvrtine cijene, a u drugoj, u kojoj je oglašen za polovinu procijenjene vrijednosti, Miramare je, eto, pronašao kupca u firmi vlasnika i ravnatelja Libertas sveučilišta, Gojka Ostojića. Riječ je o čovjeku koji se u medijima, uz Jaku Andabaka, spominje kao jedan od pionira osiguravajućeg biznisa u Hrvatskoj. Dvojac je, zajedno s Lidijom Fišer, 1991. pokrenuo Helios osiguranje, a Ostojić je bio osnivač i osiguravateljske kuće Libertas, koju je prije desetak godina kupilo Generali osiguranje te osiguranja Aurum. Visoku poslovnu školu Libertas osnovao je 2004. godine, a 2013. od Miomira Žužula kupio je Dubrovačko međunarodno sveučilište. Spajanjem dviju ustanova nastalo je Libertas međunarodno sveučilište.

Gojku Ostojiću, koji je inače završio turizam na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ovo je druga akvizicija u turizam. Prije godinu dana mediji su pisali o skorom otvaranju njegovog prvog hotela, Le Premier u Zagrebu. Kako ga je sam Ostojić predstavio, riječ je o investiciji od 10 milijuna eura i hotelu s četiri zvjezdice koji će, osim poslovnim i odmorišnim gostima, poslužiti i kao učilište studenata Libertasa. Premda su bile najave da će hotel biti otvoren do kraja prošle godine, još uvijek su u tijeku radovi. Ostojić je jučer kazao kako će otvorenje njegovog zagrebačkog hotela biti za dva mjeseca.

TKO JE GOJKO OSTOJIĆ?

jedan od pionira osiguravajućeg biznisa u Hrvatskoj

1991. pokrenuo Helios osiguranje

osnivač osiguravateljske kuće Libertas

osnivač Visoke poslovne škole Libertas

vlasnik tvrtke Invest Consult

uskoro otvara hotel Le Premier u Zagrebu

Spomenik kulture

Prvu informaciju da je baš on kupac crikveničkog Miramarea Ostojić je dobio od nas jer, kako nam je rekao, još nije vidio niti dobio rješenje Trgovačkog suda u Rijeci kojim se njegovoj firmi, temeljem provedene dražbe, dosuđuje crikvenički Miramare, sveukupne površine oko 4.500 četvornih metara.

– Namjera nam je napraviti hotel s pet zvjezdica, najljepši na crikveničkoj rivijeri, uz potpuno poštovanje zahtjeva konzervatora, bilo je sve što je zasad Gojko Ostojić rekao o svojim planovima u Crikvenici. Hotel Miramare, podsjetimo, ima svojstvo spomenika kulture temeljem rješenja Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine od 28. svibnja 2002. godine. Prema onom što su objavili mediji, status spomenika kulture ima i objekat koji je za potrebe svog prvog hotela, zagrebačkog Le Premiera, Ostojić kupio od Privredne banke Zagreb.

Inače, Ostojićeva tvrtka Invest Consult, prema objavljenom financijskom izvješću, lani je poslovala s gubitkom od četiri milijuna kuna. Njezina najveća imovina je upravo objekt novog hotela u zagrebačkoj Ulici kralja Držislava, koji je krajem prošle godine procijenjen na blizu 54 milijuna kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.