Potpuni oprost

Procedura pomilovanja stigla do kraja: Huanito Luksetić napokon je slobodan čovjek!

Fiore Vežnaver

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Odluka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dostavljena je na Luksetićevu i adresu njegovog odvjetnika Vladimira Gredelja te objavljena u najnovijem broju Narodnih novina



RIJEKA Procedura pomilovanja Huanita Luksetića stigla je do kraja: odluka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o pomilovanju dostavljena je na njegovu i adresu njegovog odvjetnika Vladimira Gredelja, objavljena je u najnovijem broju Narodnih novina i, što je najvažnije, jučer je sudskim rješenjem obustavljen postupak izvršenja kazne zatvora. Ovime je stavljena ad acta presuda hrvatskog pravosuđa koje je Huanita, 41-godišnjaka iz mjesta Bregi kod Matulja, pravomoćno osudilo na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanja marihuane radi prodaje.


»Daje se potpuni oprost od izvršenja izrečene kazne«, navodi se u odluci o pomilovanju Huanita Luksetića što je jučer objavljena i u službenom glasilu Republike Hrvatske, Narodnim novinama. I formalno je tako obznanjena već ranije objavljena vijest hrvatske predsjednice da je prije osam dana potpisala odluku o pomilovanju Huanita, koji otpočetka tvrdi da je, kao oboljeli od multiple skleroze, bio prisiljen uzgajati konoplju i uzimati kanabisovo ulje kako bi spasio svoj život i zdravlje.


Ne mora više na sud


Mada je prošlog petka Kolinda Grabar-Kitarović osobno objavila da je potpisala odluku o pomilovanju, određeni nemir i nelagodu je u obitelji Luksetić izazvala činjenica da je u međuvremenu, dok se čekala odluka predsjednice o pomilovanju, na adresu Huanita stigao poziv da se 22. ožujka javi sucu izvršenja radi izdavanja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne. Sutkinji izvršenja riječkog Županijskog suda, nadležnoj za Huanitov slučaj, bilo je, naravno, iz medija poznato da je hrvatska predsjednica objavila da je pomilovala Huanita, ali je morala poštovati zakonsku proceduru i sačekati da preko Ministarstva pravosuđa stigne pismena odluka o pomilovanju.



Huanito Luksetić (41) jedan je od trojice pravomoćno osuđenih za koje je šefica države 22. veljače donijela odluku o pomilovanju, ali je jedini koji je dobio »pravo« pomilovanje, »potpuni oprost od izvršenja izrečene kazne zatvora«. Ostaloj dvojici predsjednica je dala prijevremenu rehabilitaciju, što znači da su brisani iz evidencije kao počinitelji kaznenih djela, prije no što bi se to dogodilo po redovnom stanju stvari.Obojica koja su dobila prijevremenu rehabilitaciju osuđena su, kao i Huanito, zbog kaznenih djela vezanih za drogu. Josip Matković (28) iz Splita bio je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog članka Kaznenog zakona koji tretira držanje droge radi prodaje i prodaju droge, dok je Leon Božić (30), rodom iz Sarajeva, bio osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog blažeg kaznenog djela, »omogućavanja trošenja droga«.


To se dogodilo, tako da je jučer sutkinja izvršenja donijela rješenje kojim se izvršenje kazne obustavlja. Ta odluka odaslana je na Huanitovu adresu u Bregima, a njome je i opozvan poziv kojim se Huanito za tri tjedna trebao javiti sutkinji izvršenja. Huanito, dakle, ne mora više dolaziti na sud. Procedura oprosta od kazne stigla je tako do kraja, mada, teoretski promatrano, Huanito ima pravo žalbe na rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora. – Dobio sam predsjedničin akt o pomilovanju Huanita Luksetića – potvrdio je jučer za Novi list u telefonskom razgovoru njegov branitelj, odvjetnik Vladimir Gredelj.

Razlog za zabrinutost


– Odluka o pomilovanju mi je, u skladu s procedurom, dostavljena preko Ministarstva pravosuđa. Huanito nije kazneno odgovoran za ono što mu se stavlja na teret, ali mi je žao što je to morala uvidjeti predsjednica Republike Hrvatske, a ne suci prvostupanjskog i drugostupanjskog suda. No, mislim da ovaj slučaj može biti razlog i za zabrinutost, jer postoji opasnost da i druge građane naše zemlje zadesi kazneni progon, pa i presuda, a da se to, u suštini, i nije smjelo dogoditi. U ovom slučaju bilo je to više nego očigledno, jer nije trebalo sankcionirati nešto ako se uvažava Povelja o temeljnim pravima Europske unije i pravo na život, što je iznad propisa koje je primijenilo hrvatsko pravosuđe. Huanito je imao sreću da je njegov predmet došao u ruke predsjednice Republike Hrvatske, koja se zainteresirala i odlučila pomilovati ga – napomenuo je odvjetnik Gredelj, koji je jučer ponovio da je Huanitovo zdravstveno stanje loše, i fizičko i mentalno, da se povukao u sebe, te da ni on sam ne uspijeva s njime uspostaviti direktan kontakt.


– Možda će ovaj slučaj potaknuti ljude koji mogu donositi odluke da se preispitaju neki stavovi oko konoplje i kanabisovog ulja – zaključio je Vladimir Gredelj.