Bizarna priča

Priznanje “poslovnih anđela”: Predsjednica dobila “prestižnu nagradu”, a dijelila se – prvi put

Tihomir Ponoš

Nagrada dodijeljena za »izniman rad« – Kolinda Grabar-Kitarović / B. SCITAR/PIXSELL

Nagrada dodijeljena za »izniman rad« – Kolinda Grabar-Kitarović / B. SCITAR/PIXSELL

Nagradu je predsjednici uručio Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže CRANE, koji je i član predsjedničinog Vijeća za gospodarska pitanja



Posljednja aktivnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u prošloj godini (ne računajući čestitanje blagdana i slanje izraza sućuti) i prije putovanja u SAD bilo je primanje nagrade »Visionary Leadership Award 2016«. Tu nagradu joj je dodijelio EBAN (Europska mreža poslovnih anđela), odnosno krovna organizacija poslovnih anđela iliti investitora u startupove i slične IT tvrtke u ranoj fazi razvoja. U kratkoj vijesti objavljenoj na internetskoj stranici predsjednice piše da joj je nagradu uručio predsjednik Centralno-istočne europske zone EBAN-a i predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE Davorin Štetner, a Štetner je uručujući joj nagradu kazao da je ona »prva osoba iz hrvatske visoke politike koja je prepoznala važnost poslovnih anđela i startupa uključivši ih u rad svog Vijeća za gospodarska pitanja«.


Pokroviteljica skupa


Predsjednica i Štetner osvrnuli se se i na konferenciju EBAN Winter University 2016 koju su u studenom prošle godine u Zagrebu organizirali CRANE i Grad Zagreb, a Grabar-Kitarović je toj konferenciji, na kojoj je bilo više od 1.200 gostiju, te oko 300 poslovnih anđela i investitora u Koncertnoj dvorani »Vatroslava Lisinskog«, bila pokroviteljica. Na susretu Grabar-Kitarović i Štetnera naglašen je i zajednički stav »da je za startup tvrtke, ali i za sve male i srednje poduzetnike nužno osigurati pojednostavljenje pravila poslovanja uz smanjenje administrativno-birokratske presije koja uz visoku cijenu rada te često mijenjanje zakona najviše šteti Hrvatskoj kao poželjnoj destinaciji za biznis«.


U vijesti (a identična je objavljena i na internetskim stranicama CRANE-a i EBAN-a) se navodi da je riječ o prestižnom priznanju. Budući da je riječ, kako je navedeno, o prestižnom priznanju, kod EBAN-a smo se raspitali o tome kakvo je to zapravo priznanje. EBAN smo upitali kada je »Visionary Leadership Award« utemeljen i tko je tu nagradu do sada sve dobio. Odgovor smo dobili doista izvanredno brzo, za samo tri minute. Direktor tajništva Jacopo Losso odgovorio nam je da je riječ »o izvanrednoj nagradi koju smo odlučili dati predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za njen izniman rad«. Drugim riječima, ta nagrada nije postojala prije, a ne bi trebala postojati ni ubuduće, pa je doista nejasno kako je nešto što je dodijeljeno prvi, lako moguće i posljednji, put, prestižna nagrada.


Epohalan događaj




No, tu nije kraj priči o »Visionary Leadership Awardu 2016.«. Nagradu joj je uručio, kako je već napisano, predsjednik CRANE-a Davorin Štetner. Inače, Štetner identičnog imena, prezimena i funkcije je član predsjedničinog Vijeća za gospodarska pitanja. Ima li se to na umu Štetnerova tvrdnja izrečena prilikom uručivanja nagrade predsjednici Republike o njoj kao prvoj osobi iz hrvatske visoke politike koja je prepoznala važnost poslovnih anđela i startupa uključivši ih u rad svog Vijeća za gospodarska pitanja dobiva sasvim novi smisao. Štetner je predajući joj nagradu zapravo predsjednici Republike zahvalio na tome što ga je uključila u rad svog Vijeća za gospodarska pitanja.


Udruga CRANE osnovana je 2008. godine i okuplja poslovne ljude zainteresirane za investicije u startupove i tehnološke tvrtke u početnoj fazi razvoja. Među u javnosti pozantijim članovima udruge su Saša Cvetojević i Hrvoje Prpić. Članovi CRANE-a su do 2015. godine u hrvatske tvrtke uložili više od 20 milijuna kuna. EBAN Winter University organiziran u Zagrebu svakako je jedna od najvažnijih aktivnosti u povijesti udruge, a u CRANE-u očito smatraju da je ta manifestacija epohalan događaj jer su vijest o njemu na svojoj internetskoj stranici opremili naslovom »Spektakl kakav Grad Zagreb do sad nije vidio«.