PROCES KANDIDIRANJA

Pripreme za izbore: SDP će do 1. lipnja imati imena za Sabor, ključan je Bernardić

Tihana Tomičić

Foto/Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto/Davorin Visnjic/PIXSELL

SDP-ove liste za srpanjske izbore bit će formulirane po sličnom ključu po kojem je nastala i lista za Europarlament - dakle, bit će to miks starih, provjerenih i poznatih imena, i imena mlađih, novih lica, naravno sve po izboru predsjednika stranke



ZAGREB – Glavna oporbena stranka, SDP, od ponedjeljka je pokrenula unutarstranački proces kandidiranja za parlamentarne izbore. Sve lokalne organizacije, pa potom županijske, do 1. lipnja imaju zadatak sastati se, raspraviti i potom vrhu stranke poslati popis svojih kandidata za Sabor, na temelju čega će predsjednik stranke Davor Bernardić Glavnom odboru najkasnije do sredine lipnja podnijeti svoj prijedlog kandidata i Glavni odbor će ga tada usvojiti te će se liste moći predati DIP-u.


– Čekali smo relaksaciju mjera borbe protiv koronavirusa i kad je dozvoljeno sastajanje do 40 ljudi, krenuli smo u proces kandidiranja. To znači da se sada mogu sastajati naše lokalne organizacije, i stranka će uskoro imati liste kandidata za Sabor, jer je jasno da nas izbori očekuju u srpnju. SDP na tim izborima igra na pobjedu i stoga je logično da su sve pripreme vrlo intenzivne, kaže potpredsjednik stranke Rajko Ostojić.


Pregovori u tijeku


Nakon što je potpisana koalicija s HSS-om, HSU-om, SNAGA-om i GLAS-om, ta će osovina činiti temelj izbornog nastupa SDP-a, pri čemu će partneri iz HSS-a moći računati na tri ulazna mjesta, HSU dva, a SNAGA i GLAS po jedno ulazno mjesto za Gorana Aleksića i Anku Mrak Taritaš, a u subotu će biti potpisana i suradnja s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, dok se odluka o suradnji s međimurskim županom Matijom Posavcem tek dogovara, no sve takve suradnje, bazirane na ulasku jakih pojedinaca na SDP-ove liste u pojedinim županijama, bit će temeljene na istoj vrsti sporazuma, odnosno sklapat će se po istom ključu.




Još se pregovara i s IDS-om i PGS-om u 8. riječko-istarskoj izbornoj jedinici – prije nekoliko dana u Cerovlju su se s čelnicima IDS-a sastali Davor Bernardić, glavni tajnik Nikša Vukas, potpredsjednik Rajko Ostojić i šef kluba zastupnika Arsen Bauk: »Da, razgovori s IDS-om su u tijeku. Mi imamo partnerstvo s IDS-om, bila koalicija predizborna ili postizborna«, kaže Ostojić nakon sastanka.


IDS, naime, može dobiti sigurna tri mandata i samostalno, stoga još sagledavaju što im je korisnije – igrati na eventualno četvrto mjesto u Saboru na listi sa SDP-om, ili samostalno u manjem savezu s PGS-om, koji također još nije donio konačnu odluku, mada je Bernardić i s njima vodio pojedinačne pregovore.


Ako bi IDS na izbore išao na SDP-ovoj listi, tada bi imao četiri kandidata od 14 u 8. jedinici, i tada bi šef HSU-a Silvano Hrelja nastupio u nekoj drugoj, a ne nužno svojoj matičnoj 8. jedinici. Što se PGS-a tiče, SDP im nudi sigurno ulazno mjesto, no odluka je sada na stranačkim tijelima. IDS u pregovorima traži da se, za podršku na parlamentarnim izborima, smire kritike istarskog SDP-a na lokalnoj razini, posebno u Puli gdje su sporni istupi nekih tamošnjih SDP-ovaca poput Danijela Ferića i drugih, zato je ovaj dio međustranačkih razgovora nešto duži i osjetljiviji nego s drugim strankama, a također problem je i Bernardićeva najava reforme lokalne uprave, pri čemu se IDS boji da bi Istra prestala imati status posebne regije.


Što se tiče SDP-ovih stranačkih kandidata, Predsjedništvo SDP-a donijelo je prošlog tjedna jednoglasnu odluku da na listama budu i eurozastupnici Biljana Borzan, Fred Matić, Tonino Picula i u 8. jedinici Romana Jerković. Oni bi u slavonskim jedinicama mogli donijeti dosta glasova, što je za SDP u toj regiji veoma bitno, a na Ibleru ne misle da je to bilo kakav presedan – dapače, upravo je takva bila i Plenkovićeva HDZ-ova lista na zadnjim izborima, kad su na njoj bili i brojni europarlamentarci.


Miks imena


Kako poručuju iz vrha stranke, SDP-ove liste za srpanjske izbore bit će formulirane po vrlo sličnom ključu po kojem je nastala i vrlo uspješna SDP-ova lista za Europarlament – dakle, bit će to miks starih, provjerenih i poznatih imena, s imenima mlađih, novih lica, naravno sve po izboru samog predsjednika stranke Davora Bernardića. Pritom, mjesta ima i za bivše »pobunjenike« protiv šefa stranke – primjerice, Siniša Hajdaš Dončić već se dogovorio s Bernardićem da će u svojoj jedinici biti posljednji na listi, na 14. mjestu, i igrati na preferencijalne glasove.


Očekuje se da bi i Peđa Grbin mogao biti posljednji na listi u 8. jedinici, jer se smatra da može probiti prag od 10 posto preferencijalnih glasova. Na listi će svakako kao nositelj biti predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, te omišaljska načelnica Mirela Ahmetović, kao i Željko Jovanović, a SDP Istre nudi kandidaturu Danijela Ferića, Sanje Radolović i predsjednika istarskog SDP-a Vilija Basanessea. Župan Zlatko Komadina bit će nositelj liste u 7. jedinici, gdje će priliku dobiti i neki načelnici iz riječkog prstena.


Hoće li, i na kojim mjestima, biti neki od SDP-ovih najglasnijih i najaktivnijih zastupnika poput Gordana Marasa – o tome razgovori još traju, a s obzirom da su neki od njih bili nezadovoljni ponuđenim, kao što se Marasu nudio mjesto oko sredine liste u 1. jedinici, što njemu nije bilo zadovoljavajuće, pa se sad razmatraju i druge opcije, primjerice da bude na višem mjestu u 2. jedinici, i slično. Čini se da Bernardić traži rješenja koja će izazvati najmanje prijepora, s ciljem da na listama bude miks starih i novih imena. SDP će voditi brigu i o zip-sustavu, dakle među njihovim kandidatima 50 posto će biti žene.