Dan planeta Zemlje

Priključite se ekološkoj akciji: U subotu “Zelena čistka” širom zemlje

Hina

Prošlogodišnja Zlena čistka u Opatiji / NL arhiva

Prošlogodišnja Zlena čistka u Opatiji / NL arhiva

»Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada, pokazatelj su sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama«, poručili su



ZAGREB Po šesti put u Hrvatskoj, u subotu, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, održat će se najveća ekološka nacionalna kampanja »Zelena čistka – Jedan dan za čisti okoliš«, koja će ponovno okupiti volontere iz svih dijelova Hrvatske u čišćenju divljih odlagališta otpada, najavili su iz udruge Žmergo, nacionalnog koordinatora »Zelene čistke«.


 Iz te udruge ističu kako »Zelena čistka« predstavlja najveći volonterski projekt u Hrvatskoj te je u zadnjih pet godina 250.000 volontera iz Hrvatske sakupilo više od 23.000 tona otpada na području cijele države.


»Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada, pokazatelj su sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da je još puno posla pred nama«, poručili su.




 Kažu kako »Zelena čistka« ne treba biti shvaćena samo kao jednodnevna akcija čišćenja, već nastojanje kako kroz razne aktivnosti i programe educirati građane o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja.


 »Iz jedne šire perspektive, ona ima i simbolički značaj s kojim stanovnici iz svih dijelova Hrvatske šalju poruku svijetu, državnim institucijama i sugrađanima u kakvoj zemlji žele živjeti. Sve veći broj volontera, iz godine u godinu, pokazuje kako u javnosti raste ekološka osviještenost i potreba vraćanja odnosa čovjeka i prirode u ravnotežu«, ističu u udruzi Žmergo, koordinatoru »Zelene čistke«.


 Naglašavaju kako je »Zelena čistka« dio globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okupljaju preko 14 milijuna ljudi u 113 država svijeta.


Kažu i kako su početkom prošle godine predstavnici »Let’s do it! odlučili da je, umjesto koordiniranja niza velikih nacionalnih akcija čišćenja tijekom različitih datuma u jednoj godini, potreban novi pristup te će se 15. rujna iduće godine održati Svjetski dan čišćenja koji ima za cilj ujediniti 150 zemalja zajedno za masovno čišćenje otpada na isti dan. 

U Zagrebu će se ove godine »Zelena čistka» provesti u parku prirode Medvednica (Kamenolom Bizek, Zelena magistrala, Kamenolom Markuševec, Vršna zona i Kamenolom Vukov dol), na lokacijama u zapadnom dijelu Zagreba i Novog Zagreba (Sopot – južno od Ehrlichove ulice), Stenjevcu, jezeru Dubravica, u Kustošiji (TOZ), Španskom, Črnomercu (Park šuma Grmoščica), Podsusedu (Vrapče), Dubravi (Šuma Novoselec – Brestje).


»Zelena čistka« u Parku prirode Medvednica


 Ravnateljica Javne ustanove »Park prirode Medvednica« Snježana Malić-Limari poziva Zagrepčane da im se pridruže u »Zelenoj čistki« koja se povodom Dana planeta Zemlje tradicionalno organizira u Hrvatskoj, pa tako i u Parku prirode Medvednica. Radi se o zajedničkoj jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada.


 Akcija će se održati upravo na Dan planeta Zemlje, u subotu, 22. travnja od 10 do 13 sati. U čišćenju Parka, djelatnicima Javne ustanove pridružit će se veliki broj članova Foruma dionika Parka prirode Medvednica (Hrvatske šume, lovačka i planinarska društva, udruge, škole, hoteli, ugostitelji, Hrvatski skijaški savez i drugi) kako bi svi zajednički uklonili što veću količinu otpada iz medvedničkih šuma, istaknula je Malić-Limari te pozvala Zagrepčane, planinare i sve zaljubljenike u prirodu i Medvednicu da se odazovu toj velikoj akciji i da im pomognu očistiti naš Park.


 Najavljuje da će 22. travnja biti objavljen i natječaj Zeleni pojas – program koji se bavi pitanjima zaštite okoliša i prirode, u sklopu kojeg INA podržava i sufinancira projekte poput pošumljavanja, edukacije o ekologiji, uređenja zelenih površina i dječjih igrališta, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka te drugih sličnih aktivnosti.


Splitski “Crveni križ u plavom okviru”


U Splitu Hrvatski Crveni križ ove godine nastavlja s provođenjem ekološkog projekta »Crveni križ u plavom okviru«


 Hrvatski Crveni križ (HCK) ove godine nastavlja s provođenjem ekološkog projekta »Crveni križ u plavom okviru» kojemu je cilj podizanje svjesnosti o važnosti očuvanja prirodnih ljepota Hrvatske koje su jedan od ključnih elemenata uspješnog turizma.


 Prva HCK ekološka akcija bit će održana 22. travnja u Splitu, na području Park-šume Marjan (tzv. Prva voda), od 10 do 12 sati. U akciji čišćenja podmorja i priobalja sudjelovat će djelatnici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa, predstavnici MUP-a, djelatnici Park-šume Marjan te više od 30 ronioca iz različitih ronilačkih klubova.


 Osim čišćenja priobalja i podmorja, akcija će obuhvatiti i edukaciju za djecu i odrasle o zaštiti okoliša, ali i prezentaciju o kaznenim djelima protiv okoliša. Za posjetitelje će biti organizirano i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.


 Iz Hrvatskog Crvenog križa pozivaju građane da im se pridruže te da zajednički obilježe Dan planeta Zemlje i skrenu pozornost javnosti na važnost očuvanja čiste Hrvatske.


 Projekt »Crveni križ u plavom okviru» započeo je prošle godine i obuhvatio je pet opsežnih eko akcija čišćenja podmorja i priobalja na atraktivnim i turistički značajnim lokacijama. Riječ je o nacionalnim parkovima Kornati, Brijuni, Mljet i Krka te otoku Šipanu, a tijekom akcija čišćenja ukupno je prikupljeno 426 vreća otpada.


I ove godine u sklopu projekta »Crveni križ u plavom okviru» bit će održane brojne ekološke akcije na lokacijama priobalnih županija, a prva od njih je ova u Splitu, ističu u Hrvatskom Crvenom križu.