Politika daje rezultate

Prijetnje novinarima zbog haaške presude: Sve ćemo vas poklat’. Smrt vama i vašim bližnjima

Hina

foto: screenshot index

foto: screenshot index

Mnoštvo hrvatskih medija potrudili se da taj čin u javnosti bude okvalificiran kao ultimativni čin domoljublja, zbog čega je danas nepoželjno govoriti o civilizacijskom standardu koji podrazumijeva prihvaćanje sudskih presuda.



Internet portal Index objavio je niz prijetećih poruka, koje su u proteklih par dana primili njihovi novinari. Radi se o standardnom dijapazonu prijetnji: sve ćemo vas poklat’, želimo najbolniju moguću smrt vama i vašim bližnjima…


Posljedica je to tekstova u kojima se novinari portala nisu priklonili dominantnoj nacionalnoj histeriji, prema kojoj su osuđenici za ratne zločince heroji, a ne zločinci. Točnije, raspamećeni osvetnici ne spominju nikog od hercegbosanske šestorke, osim Slobodana Praljka, koji je u sudnici nakon izricanja presude popio otrov, što je rezultiralo njegovom smrću.


Mnoštvo hrvatskih medija potrudili se da taj čin u javnosti bude okvalificiran kao ultimativni čin domoljublja, zbog čega je danas nepoželjno govoriti o civilizacijskom standardu koji podrazumijeva prihvaćanje sudskih presuda.




Novinarima portala Index raspomamljeni osvetnici službenu istinu, evo, prijetnjama nastoje utjerati u kosti.


U isto vrijeme, Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da policija ozbiljno shvaća i istražuje prijetnje koje su putem društvenih mreža upućene saborskim zastupnicima i novinarima Indexa koji su pisali o Slobodanu Praljku.


Policija ozbiljno shvaća i sve prijetnje upućene novinarima zbog obavljanja njihovog posla i po njima postupa, rekla jevoditeljica MUP-ove Službe za odnose s javnošću Marina Mandić. Potvrdila je da je u konkretnom slučaju već ostvaren kontakt s uredništvom portala te da će se provesti kriminalističko istraživanje.


Policija je potvrdila također da su joj prijavljeni slučajevi prijetnji Vesni Pusić i GLAS-ovom zastupniku Goranu Beusu Richemberghu koji je u četvrtak izjavio da je primio stotine ogavnih i primitivnih uvreda te prijetnje smrću nakon što je na facebooku za čin generala Slobodana Praljka napisao da je samoubojstvo izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac te da vrh HDZ-a minutom šutnje za Praljka u parlamentu pokušava instrumentalizirati Hrvatski sabor.


Kazneni zakon za prijetnje prema službenoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili novinaru u vezi njegova posla predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.


Ljetos je zabilježeno nekoliko slučajeva privođenja ljudi zbog njihovih prijetećih poruka koje su objavljivali na Facebooku. Među uhićenima su bili 21-godišnji Hrvat iz Austrije koji je preko društvene mreže prijetio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, 45-godišnji modni dizajner iz Rijeke koji je po pisanju medija odmah priznao da je premijeru prijetio u pripitom stanju, dok je u Tisnom bio uhićen 70-godišnjak zbog neprimjerenog komentara o sisačkom biskupu Vladi Košiću.