Gradska skupština

Prihvaćen zagrebački proračun za 2016. težak sedam milijardi kuna

Hina

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Snimio Denis Lovrović / NL arhiva

Za proračun je glasalo 30 zastupnika, a protiv 19 zastupnika. Podržali su ga zastupnici s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, HDZ-a, jedan zastupnik HSS-a, a protiv su bili zastupnici SDP-a, nestranački zastupnici Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek, HNS, HSLS i jedan zastupnik HSS-a

ZAGREB Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom glasova prihvatili su u utorak proračun za iduću godinu »težak« sedam milijardi kuna, što je povećanje od 150 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu.Za proračun je glasalo 30 zastupnika, a protiv 19 zastupnika. Podržali su ga zastupnici s Liste grupe birača nositelja Milana Bandića, HDZ-a, jedan zastupnik HSS-a, a protiv su bili zastupnici SDP-a, nestranački zastupnici Vladimir Ferdelji i Sandra Švaljek, HNS, HSLS i jedan zastupnik HSS-a.

Zastupnici su izglasali i rebalans ovogodišnjeg proračuna kojim se proračun smanjuje za 150 milijuna kuna ili za 2,19 posto te će, umjesto 6,85 iznositi 6,70 milijardi kuna.


HDZ zadovoljan što su prihvaćeni njihovi amandmani; SDP-u proračun netransparentan


U ime Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić poručio je da SDP može podržati samo transparentnost i detaljnju razradu koja je, ustvrdio je, izostala u proračunu za iduću godinu.




»Možemo podržati samo povećanu potporu investicijama te zapošljavanju i obrtnicima koje su također izostale. To su tri ključne stvari na koje smo upozoravali prilikom prvog čitanja, a koje su ovom proračunu izostale«, kazao je Bernardić.



Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) opovrgnuo je u utorak medijske špekulacije da napušta tu dužnost i da će biti član nove Vlade, a novinarima je rekao i da nije podupro prijedlog gradskog proračuna za 2016. jer se ne da iščitati.  »Normalno da neću«, odgovorio je Kosor novinarima na pitanje hoće li napustiti mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Istaknuo je kako će i dalje biti njezin predsjednik, a na pitanje hoće li na toj dužnosti ostati i ako mu ponude mjesto u novoj Vladi, rekao je da mu ga neće ponuditi jer ga niti ne želi. Na pitanje novinara Hine zašto na današnjoj sjednici nije podupro prijedlog gradskog proračuna za 2016., Kosor je odgovorio kako nikada ne podupire ništa što je besmisleno. Objasnio je kako proračun nije dan zastupnicima na četvrtoj razini i ne može se iščitati. »Ja nikada ne glasam za nešto što ne mogu iščitati. Glasam samo za ono što znam pročitati«, istaknuo je Kosor. Rekao je kako je imao vrlo jasan prijedlog – tri mjeseca privremeno financiranje, a zatim glasovanje o ozbiljnom proračunu.»Tko je glasao za ovaj prijedlog proračuna, to je njegov problem. Ja sam uvijek častan i uvijek glasam onako kako mislim po savjesti da je najbolje. I tako ću i dalje voditi Gradsku skupštinu«, poručio je Kosor.


U ime zastupnika HSLS-HSS Darinko Kosor nabrajao je pak primjere što je u proteklim proračunima uvršteno, a što nikada nije ispunjeno.


Ovdje se, kazao je, mogu usvojiti svi amandmani, i od milijun kuna, ali većina toga neće se realizirati.


»Neispunjavanje projekata iz proračuna govori da ne treba imati bianco povjerenje u ono što ulazi u proračun, već treba imati kontrolne mehanizme unutar samog proračuna«, poručio je.


U ime Kluba HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i BUZ-a Dražen Bilokapić rekao je da su kao amandmane predložili veća izdvajanja za mjesnu samoupravu – »prelijevanje« 100 milijuna kuna u vijeća gradskih četvrti; povećanje kapitalnih ulaganja te povećanje sredstava prevencije zdravlja hrvatskih branitelja. Tražili su i povećanja javnih potreba u sportu za 30 milijuna kuna.


Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić predstavljajući prijedlog proračuna kazao je da se »naknadni optimizam od 150 milijuna kuna temelji na nečemu što nisu bili ugradili u prijedlog proračuna – a to je da će se iz smjernica ekonomske politike Vlade RH i na njih pozitivno odraziti povećanje od nekih 1,7 posto.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je na kraju onima koji su bili protiv njegovog prijedloga proračuna da je razočaran što nisu našli jače argumente protiv. Ti argumenti ovdje ne stoje i vi znate da ne stoje. Trebali ste naći jače argumente«, istaknuo je Bandić.