Prihvaćen paket mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima u Puli



PULA Pulsko Gradsko vijeće u utorak navečer je izjašnjavanjem vijećnika putem elektroničke pošte jednoglasno prihvatilo paket mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima, koje se odnose na ublažavanje posljedica  prouzročenih epidemijom koronavirusa.


 


U paketu mjera za rasterećenje građana i gospodarstvenika prihvaćena je odluka o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za sve obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njihovo korištenje ograničeno uslijed pojave koronavirusa.




 


Također, zakupnicima poslovnih prostora odobreno je 50-postotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine i obročna otplata umanjenog iznosa za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja.


 


Nadalje, kako navode iz Grada Pule, omogućena je odgoda plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja ove godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada dok je obveznicima s rješenjima izdanim u razdoblju od 1. ožujka ove godine omogućena otplata plaćanja komunalnog doprinosa kao i mogućnost obročnog plaćanja.


 


Donesena je i odluka o obustavljanju plaćanja spomeničke rente, a roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolskog odgoja tijekom razdoblja trajanja mjere o obustavi rada.


 


Na sjednici je prihvaćena i odluka o odgodi roka dospijeća plaćanja za tri mjeseca za obveznike poreza na potrošnju s intencijom oslobađanja od iste za obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i koji su pogođeni mjerama ograničavanja kretanja i ponašanja koje je donio Stožer civilne zaštite.


 


Osim pulskoga, i gradska vijeća ostalih gradova Istarske županije su u utorak usvojili set mjera pomoći gospodarstvu tijekom epidemije koronavirusa.


 


Riječ je tek o prvoj fazi potpora koje će gradovi provoditi, jer se situacija mijenja iz dana u dan. Nakon prvih 15 dana protuepidemijskih mjera, predložen je prvi set mjera, a kako se situacija bude razvijala, gradovi će redovno predlagati nove mjere, prilagođene potrebama.


 


Ove mjere su namijenjene prvenstveno obrtnicima, poljoprivrednicima, malim i mladim poduzetnicima a sve kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije, priopćili su iz Grada Pule.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.