Istraživanje

Pridobio sve lijeve, trećinu Škorinih, ali i neke nove: Koji je profil birača donio pobjedu Zoranu Milanoviću

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Zoran Milanović uspio je prikupiti glasove ostalih predsjedničkih kandidata, uglavnom populističko-centrističko lijevih, što je otprilike još 200.000 birača koje je Milanović uspio pridobiti između prvog i drugog kruga izbora



Kakva je bila struktura birača koji su izašli na drugi krug izbora i donijeli pobjedu Zoranu Milanoviću – Dnevnik Nove TV u svojem je istraživanju otkrio da trećina birača Miroslava Škore uopće nije izašla na birališta, a od onih koji su izašli 68 posto dalo je glas Kolindi Grabar-Kitarović, dok je Zoranu Milanoviću otišlo 32 posto.


Svi glasači Miroslava Škore trebali su glasati za Kolindu Grabar-Kitarović da ona pobijedi, ali to se nije dogodilo.


Zoran Milanović uspio je prikupiti glasove ostalih predsjedničkih kandidata, uglavnom populističko-centrističko lijevih, što je otprilike još 200.000 birača koje je Milanović uspio pridobiti između prvog i drugog kruga izbora. Dogodio se još jedan novi fenomen, a to su novi birači. To su birači koji nisu izašli na birališta u prvom krugu, ali su izašli sada. Njih je nekoliko desetaka tisuća i 56 posto glas je dalo Milanoviću, a 44 posto Kolindi Grabar-Kitarović.




Milanović ima i veću potporu starije populacije – dobio je 57 posto glasova birača starijih od 60 godina. Također, 61 posto birača sa visokom stručnom spremom glasovalo je za njega, dok je među biračima koji su završili samo osnovnu školu 59 posto glasovalo za Kolindu Grabar-Kitarović. Veću popularnost ima i kod birača mlađih od 30 godina, a kojih je 51 posto glasovalo za HDZ-ovu kandidatkinju, piše Dnevnik.hr.