Pregovori

Prepreke suradnji Beljaka i Milanovića: Petir i HNS otežavaju konačan sporazum HSS-a i SDP-a

Danko Radaljac

Ako se HSS priključi listi, HNS neće moći imati dvostruko više sigurnih mjesta za Sabor nego HSS

ZAGREB U SDP-u su vrlo zainteresirani za predizbornu suradnju s HSS-om. Na taj bi način njihova koalicija lijevog centra dobila narodnjački štih, o kojem govori predsjednik SDP-a Zoran Milanović, a još bi »otimanjem« HSS-a oslabili HDZ-ovu koaliciju. S obzirom da bi to, dakle, za SDP bio dobar politički transfer, spremni su HSS-u dati »ponudu koju se ne može odbiti«. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak priznao je da razgovara s Milanovićem, iako je dodao da je u kontaktu i s drugim strankama, i, kako doznajemo, njih su se dvojica dosta približila dogovoru. Ali, dvije stvari još otežavaju konačan sporazum. Prvi je protivljenje HSS-ove europarlamentarke Marijane Petir savezu sa SDP-om, a druga je osjetljiv odnos HSS-a i HNS-a.Marijana Petir, danas izrazito konzervativna političarka, navodno je jednom članu SDP-a rekla da koalicija dvije stranke »ne dolazi u obzir, neće je biti«.

Nude ministarstvo




– Ona je bitna u HSS-u. No, mi ćemo njihovom vodstvu reći što bi HSS-u donijela suradnja s nama, pa se nadamo da će Marijana Petir ostati u manjini u predsjedništvu stranke, ističe jedan SDP-ov dužnosnik. Socijaldemokrati vjeruju da HSS-ovci, s kojima su u prošlosti koalirali i na nacionalnoj i na lokalnoj razini, neće odbaciti mogućnost da u Saboru opet formiraju svoj Klub, s tri ili više zastupnika, i da u Vladi, ako bi je sastavio Milanović, imaju Ministarstvo poljoprivrede. Zanimalo nas je što sama Marijana Petir misli o tome.


– Zasad je koalicija sa SDP-om samo glasina. O izlasku na izbore odlučuju stranačka tijela koja se do sada po tom pitanju nisu sastala niti raspravljala, bila je jučer suzdržana Petir.


Što se HNS-a tiče, od nekad postoji rivalstvo stranke koju sada vodi Ivan Vrdoljak i HSS-a. Prije pojave Mosta natjecali su se za status treće najjače stranke u zemlji i to im je bilo prilično važno. Budući da je HNS u nacionalnoj koaliciji sa SDP-om od 2009., podrazumijeva se da će, u slučaju priključenja HSS-a, biti jače zastupljeni na zajedničkoj listi. Ali, HNS neće moći imati dvostruko više sigurnih mjesta za Sabor nego HSS. U SDP-u kalkuliraju da će HNS imati na listama manje ulaznih mjesta nego na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine. Tada im ih je pripalo sedam, a zahvaljujući preferencijskim glasovima mandate su zaradila još dva HNS-ovca. Za iduće izbore, ako HSS, primjerice, dobije na listi tri zastupnika, HNS bi u startu mogao računati na možda njih pet. No, o tome će razgovori uslijediti kad i ako se HSS pristane pridružiti SDP-ovoj koaliciji.


Što s laburistima




A liderima te političke skupine predstoji i rasprava što s Hrvatskim laburistima. U koaliciji Hrvatska raste osvojili su tri zastupnička mandata, međutim, na čelu laburista došlo je u međuvremenu do smjene. Predsjednik laburista postao je Tomislav Končevski, koji je na izbornoj skupštini pobijedio s tezom da je stranka ulaskom u ovu koaliciju izgubila identitet.


»Zalažem se za svjetonazorske vrijednosti i uvjerenja na kojima je stranka počivala, jer trenutačna koalicijska situacija s SDP-om pretvara nas u taoce političkog egzodusa pređvođenog Zoranom Milanovićem. Nameće nam se lažan i zbunjujući identitet, koji ruši sva ona izvorna uvjerenja na kojima hrvatski laburisti počivaju«, govorio je Končevski. Zato u vrhu SDP-a ocjenjuju da bi trebali Končevskom izaći u susret.


– Naravno da ih ne tjeramo da ostanu s nama u koaliciji. Neka sami idu na izbore i tako povrate stranački identitet. Osim toga, Hrvatski laburisti više nisu nikakva politička snaga, ništa ne bi pridonijeli koaliciji. Kad bismo ih i htjeli zadržati i dati im jedno mjesto na listi koje jamči ulazak u Sabor, kome bismo ga dali, Končevskom koji je protiv koalicije sa SDP-om – ispričao nam je član SDP-ovog predsjedništva. Odluke još nema, ali bi zapravo iznenađenje bilo da stranka koju je osnovao Dragutin Lesar ostane u SDP-ovoj koaliciji.