Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Srbijanski šef diplomacije

"Preporučena pošiljka": Dačić u Zagreb šalje popis 20.000 djece ubijene u Jasenovcu

Ivica Dačić / Foto: REUTERS
Ivica Dačić / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2018. u 13:58 2018-05-03T13:58:55+02:00

Planirao sam to i ranije uraditi, ali kad god riješim dostaviti spisak određenom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta«, rekao je Večernjim novostima Dačić

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je da će hrvatskim vlastima poslati popis 20.000 djece koja su ubijena u Jasenovcu i logorima u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata kao odgovor na pokušaje relativiziranja ustaških zločina, objavio je u četvrtak beogradski tisak.

»Zagrebu lista imena 20.000 djece ubijene u Jasenovcu« udarni je naslov u provladinom listu Večernje novosti, uz ocjenu kako je to odgovor Srbije »na pokušaje relativiziranja ustaških zločina i revizije povijesti«.

Srbijanski šef diplomacije, koji je potaknuo pozornost medija razmjenom oštrih i provokativnih izjava s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao je Večernjim novostima kako će popis u Zagreb poslati »preporučenom poštom«.

»Planirao sam to i ranije uraditi, ali kad god riješim dostaviti spisak određenom ministru, oni ga smijene. Tako je bilo i kad sam htio bivšem šefu hrvatske diplomacije Stieru poslati popis ubijene djece. Ali ovoga puta će im stići preporučena pošta«, rekao je Večernjim novostima Dačić, koji trenutno boravi u posjetu Indiji.

Kako piše list, Dačić je naglasio da bi »hrvatski dužnosnici, bar iz osjećanja počasti za žrtve, morali šutjeti, a ne tražiti neke nove istrage, poput predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se založila za formiranje međunarodne komisije za utvrđivanje broja žrtava u Jasenovcu, najzloglasnijem logoru smrti«.

Podsjećajući na najnovije prijepore Plenkovića i Dačića te uzajamne ocjene da »nismo jednaki«, Večernje novosti ostavljaju otvorenim pitanje kako će se aktualna kriza u srpsko-hrvatskim odnosima reflektirati na konkretnu suradnju dviju država, uz nagovještaj da bi se to moglo vidjeti »već sljedećeg tjedna«.

»Naime, za 8. svibnja zakazan je sastanak mješovitog povjerenstva dviju država za pitanja nestalih, ali još nema potvrde hoće li do tog susreta i doći«, pišu Večernje novosti.
List ocjenjuje kako bi »novo zatezanje između Beograda i Zagreba moglo poremetiti i značajan napredak koji je postignut na polju pravosuđa, a nakon što su ministri pravosuđa Srbije i Hrvatske dogovorili formiranje dviju zajedničkih komisija čiji će članovi raditi na rješavanju problema procesuiranja ratnih zločina, te na razmjeni spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine«.

Uz podsjećanje da se nije daleko odmaklo ni u rješavanju otvorenog spora o međudržavnoj granici, Večernje novosti pišu kako su sve to »teme koje bi mogle zakočiti Srbiju na putu ka članstvu u EU«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.