Saborska posla

Premijer ‘naredao’ SDP-ovce pa se dohvatio s Grmojom: Plenković mu naredio da sjedne

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Premijer je od jutros jako nervozan, zastupnike proziva da čitaju, a sam je došao s cijelom pripremljenom knjigom, rekao je Grmoja, aludirajući na Plenkovićevu primjedbu da Hajdaš-Dončić čita iz tablica dok postavlja pitanja, zato jer bez napisanog ne razumije i ne može pratiti temu."



Nakon predsjednika SDP-a Davora Bernardića, Andrej Plenković dočekao je “na volej” i potpredsjednika Sabora Sinišu Hajdaša Dončića, koji je “suspenzijom “teško ranjen” u frakcijskom obračunu što bjesni na Iblerovom trgu. Na saborskom ‘aktualcu’ Plenković je ironično čestitao SDP-ovcu Hajdašu Dončiću jer je “prvi potpredsjednik Sabora u povijesti te institucije koji je suspendiran u vlastitoj stranci”.


Nešto ranije, rekosmo, Plenković se našalio i s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, kojem je rekao da iza njega ne vidi krupni kapital, ali vidi – sitni SDP. Premijer je očito samouvjeren i siguran u svoju poziciju, iako ni sam nije bez stranačkih oponenata. Kako bilo, Plenković svoje stranačke krize rješava kudikamo sposobnije od Bernardića.


Siniša Hajdaš Dončić od napada se branio primijetivši da je “Plenkoviću funkcija malo udarila u glavi” te da premijer „ima čudnu razinu bahatosti”.




U jednom trenutku na Plenkovića se požalio i Nikola Grmoja iz MOST-a, tražeći od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sudi poovredu poslovnika.


– Premijer je od jutros jako nervozan, zastupnike proziva da čitaju, a sam je došao s cijelom pripremljenom knjigom, rekao je Grmoja, aludirajući na Plenkovićevu primjedbu da Hajdaš-Dončić čita iz tablica dok postavlja pitanja, zato jer bez napisanog ne razumije i ne može pratiti temu.


No, predsjednik sabora Jandroković rekao je kako nema povrede Poslovnika, upozorivši zastupnika Grmoju da mu neće on određivati kako će tko govoriti u Hrvatskom saboru.


– Predsjednik Vlade odgovara onako kako smatra da treba, kao što i zastupnici postavljaju pitanja, a građani će prosuditi tko je dobar, a tko ne i sukladno tome dati ili ne dati glas na izborima. Nećete mi Vi određivati kako će tko ovdje govoriti, Branio je Jandroković stranačkog, pozvavši Grmoju da sjedne. Pozivu Grmoji da sjedne pridružio se i premijer Plenković: ‘Hajde sjedni !’


Vidno uzrujan, Grmoja je zato povikao iz zastupničke klupe: “Ti ćeš meni reći da sjednem!”