Kulturnjaci2016

Premalen Novinarski dom: Ferić protiv Hasanbegovića stihovima Goranove »Jame«

Boris Pavelić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



 Recitativ poeme »Jama« Ivana Gorana Kovačića, čiji je uvodni dio u dojmljivoj tišini prepunoga Novinarskog doma u Zagrebu  izgovorio književnik Zoran Ferić, mogao bi ostati zapamćen kao simbol zahtjeva za ostavkom ministra kulture umjetničke inicijative Kulturnjaci2016, koji su održali prvu u nizu javnih tribina, odlučni da ne odustanu od temeljnog zahtjeva, da Zlatko Hasanbegović odstupi s ministarskog mjesta. 


Okupili su se u Novinarskom domu deseci poznatih umjetnika te kulturnih i javnih radnika, prihvaćajući s odobravanjem apel umjetničke kustosice Sabine Sabolović kako je »vrlo važno ne dopustiti da se izbor Hasanbegovića za ministra počne smatrati normalnim«. »Kada su umjetnici u mandatu Nikice Valentića skupili tisuću potpisa, premijer ih je primio u manje od dva dana.


Sada smo skupili 4.300 potpisa, a premijer Orešković nas ignorira«, kazala je glumica Urša Raukar. Redatelj Paolo Magelli ustvrdio je kako se Zagreb s novom vlašću pridružio »trojnom paktu« Zagreba, Budimpešte i Varšave, koji tvore »nov i opasan geopolitički sustav«. »Zovimo u Zagreb ugrožene umjetnike Orhana Pamuka i Elfride Jelinek. Pretvorimo Zagreb u permanentni međunarodni forum za slobodu, da pomognemo Europi, jer ovo nije samo hrvatski problem«, apelirao je Magelli.




Književnica Ivana Simić Bodrožić podsjetila je kako je Hasanbegović bio dijelom inicijative »U ime obitelji«, »skupine koja ne radi za nekoga, nego protiv drugih«. »Ako kultura ima veze s ičim, ima sa slobodom. Ne može je voditi netko tko ograničava slobodu«, kazala je, uz gromoglasni pljesak. Književnica je podsjetila kako ni Karamarko ni Hasanbegović nisu bili u ratu. »Vole zazivati sukob, ali kad nastane frka, pustit će druge da ratuju. Takvih se ne treba bojati«, kazala je.


Tribina je bila duga i sadržajna, a Kulturnjaci2106 najavili su kako ne kane odustati, nego internacionalizirati i intenzivirati, a vjerojatno i trajno institucionalizirati prosvjed.