Sastanak o plaćama

Pregovori Vlade i sindikata zapinju, ne idu u dobrom smjeru

P. N.

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Nakon više od dva sata razgovora, pregovori zapinju, ne idu u dobrom smjeru te da je pitanje koliko će sve potrajati, hoće li se uskoro razići i nastaviti pregovore drugi put, što bi značilo nastavak dugotrajnog štrajka



Nakon što su danas objavili rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade, koja je velikom većinom odbijena, sindikati su pozvani na nastavak pregovora u Banske dvore. Sastanak je počeo u 16 sati.


Nakon više od dva sata razgovora, reporterka televizije N1 Anka Bilić Keserović doznaje da pregovori zapinju, ne idu u dobrom smjeru te da je pitanje koliko će sve potrajati, hoće li se uskoro razići i nastaviti pregovore drugi put, što bi značilo nastavak dugotrajnog štrajka.


Uoči sastanka pred Vladom se pojavio šef sindikata Preporod, Željko Stipić.




“Moje neko očekivanje da nas zovu ponajprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, zbog toga nas nisu trebali zvati, a drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti, već nešto s njom uraditi”, rekao je Stipić uoči sastanka.


Upitan što ako Vlada odluči zabraniti štrajk, Stipić je rekao da će se tada postaviti pitanje zašto to nisu učinili peti dan, a ne 35. dan štrajka. “Postavit će se pitanje nemoći premijera, sve ono što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor”, rekao je Stipić.


U Vladu su stigli i predsjednica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, kao i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec. Mihalinec je rekao da će Plenkoviću i Vladi predstaviti odgovor učitelja i nastavnika o posljednjoj ponudi Vlade.


“Ovisno o odluci premijera, učenici će se vratiti u škole. Premijer treba donijeti uredbu o koeficijentima i tada ćemo se vratiti u školske klupe”, rekao je Mihalinec.


Upitan je i što će se učiniti ukoliko dođe do zabrane štrajka. “Štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti po sudskoj odluci”, rekao je Mihalinec.


Podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja i onih zaposlenih u srednjim školama u petak su objavili rezultate referenduma na kojem su se učitelji izjašnjavali o posljednjoj ponudi Vlade.


Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je: “U srednjim školama odazvalo se 14.046 zaposlenih. 12.491 se izjasnilo protiv ponude Vlade, što je 88,93 posto!”.


Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kazala je: “U OŠ izjašnjavanju je pristupilo 31.670 zaposlenika, izlaznost je bio 68,05 posto. 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade!”.