Jeličić-Purko protiv izvanrednog povjerenika

Predstavnik manjinskih dioničara Agrokora: ‘Ramljak nije dorastao poslu’

Hina

Podsjetio je da je još prije više od mjesec dana zatražio smjenu Ramljaka, i to onog trenutka kada je Ramljak izjavio da je vrijednost dionica Agrokorovih kompanija nula



ZAGREB Potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara koncerna Agrokor Miroslav Jeličić-Purko izjavio je u srijedu kako izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak nije dorastao poslu koji obavlja i ne može voditi taj proces.


Podsjetio je da je još prije više od mjesec dana zatražio smjenu Ramljaka, i to onog trenutka kada je Ramljak izjavio da je vrijednost dionica Agrokorovih kompanija nula.


»Tog dana sam zatražio njegovu smjenu. I sada kažem da nije dorastao poslu i da ne može voditi proces«, kazao je Jeličić-Purko na konferenciji za novinare.




Istaknuo je kako je cilj te konferencije predstavljanje dva dokumenta koji pokazuju da ono što je radio Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima te da je pretvorio jedan akt u nešto što je već napravilo jako velike štete.


Jeličić-Purko kaže kako su na sudu prije nekoliko dana pronašli dokument za koji nitko od njih nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali podastrti dokaze za svoje tražbine.


»Dokument govori o jamstvima u okviru ugovora o kreditiranju i ugovorima u obveznicama i po njemu je razvidno da društva poput Belja, Jamnice, Vupika i Leda mogu jamčiti samo za onaj iznos novca koji su primile i ni za kakav veći iznos. Mi ovo nismo imali, a imali su Ramljak i banke. To znači da se više ne može napraviti onakva nagodba kakvu je zamislio izvanredni povjerenik«, tvrdi Jeličić-Purko, koji je novinarima pokazao ugovor o sindiciranom kreditu između Agrokora i nekih banaka.


Osvrćući se na jučerašnju objavu o isplati 12 do 13 milijuna kuna tvrtki Texo Management za usluge savjetovanja, tvrtka u kojoj je prije Ramljak radio, Jeličić-Purko je kazao kako se uvijek postavlja pitanje da li se dobiva vrijednost za novac.


»Ramljak je potpisao da neće osporavati jamstva po roll-up kreditu, a postoje ugovori koji kažu da je to bio dužan«, kazao je Jeličić-Purko.


Iznio je i podataka da su po izvješću Hanfe sve hrvatske tvrtke za savjetovanje lani imale prihod od 11 milijuna kuna. »Kako je moguće da samo jedna zarađuje 13 milijuna kuna«, upitao je Jeličić-Purko.


Smatra i kako postoji sukob interesa u prijedlogu i nacrtu nagodbe kakvu je predložio Ramljak. »Ako se nagodba koju je predložio ostvari, 5.600 dobavljača će zamijeniti svoje tražbine za uloge u vlasništvu. Tim ulozima će trgovati u Nizozemskoj, s prema Ramljaku, unaprijed poznatim kupcem. Je li cilj da Knighthead ostvari velike profite? Je li Ramljak dogovorao neke stvari s Knighteadom? Nije bilo nužno da hrvatski mirovinski fondovi izgube milijardu kuna, da branitelji iz Belja izgube svoju imovinu«, kazao je Jeličić-Purko.


Rekao je i kako je problem Ramljaka što nikada nije radio sa svojim novcem već uvijek s tuđim te kako bi Ramljak, ali i Borislav Škegro trebali snositi odgovornost zbog izjava da je vrijednost dionica Agrokorovih kompanija sada nula.


Jeličić-Purko je najavio kako će Udruga sljedeći tjedan predstaviti svoj plan nagodbe.


Taj će plan nagodbe biti dokument za usporedbu sa službenom nagodbom, rekao je, dodajući kako Zakon o izvanrednoj upravi kaže da će se učinci tog zakona provjeravati dvije godine nakon njegova završetka.