Srce vjeruje, um ostvaruje

Predstavljena kandidatura Zagreba i Rijeke za Univerzijadu 2016.

Hina

U Palači Dverce u Zagrebu održano je danas predstavljanje kandidature Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) za Europske sveučilišne igre koje bi se trebale održati u Zagrebu i Rijeci 2016. godine. Očekuje se više od četiri tisuće studenata sportaša s 200-tinjak europskih sveučilišta. Sukladno tomu, ova europska Univerzijada imala bi veći broj sudionika od Univerzijade u Zagrebu 1987.



ZAGREB – Pod motom »Srce vjeruje, um ostvaruje«, u Palači Dverce u Zagrebu održano je danas predstavljanje kandidature Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) za Europske sveučilišne igre koje bi se trebale održati u Zagrebu i Rijeci 2016. godine.Hrvatska će ponuditi natjecanja u 23 sporta, od kojih dva za osobe s invaliditetom, rekao je Gordan Kožulj, voditelj projekta kandidature.


Očekuje se više od četiri tisuće studenata sportaša s 200-tinjak europskih sveučilišta. Sukladno tomu, ova europska Univerzijada imala bi veći broj sudionika od Univerzijade u Zagrebu 1987.Službena prezentacija i konačna odluka o domaćinu Europskih sveučilišnih igara donijet će se u Ljubljani na zasjedanju Izvršnog odbora EUSE (Europske sveučilišne sportske asocijacije) 1. lipnja ove godine.


Hrvatski akademski sportski savez (HASS) već danas potpuno spremno čeka evaluacijski postupak i konačno donošenje odluke o domaćinu Igara 2016., istaknuo je predsjednik HASS-a Zrinko Čustonja te dodao da žele ponoviti »pozitivne emocije i vibracije Univerzijade 1987., koja je Zagrebu donijela infrastrukturnu renesansu«.




Dobru pripremu i spremnost za konačnu odluku potvrdio je i Gordan Kožulj. Uvjeren je, kaže, da ćemo ovim domaćinstvom kreirati trajnu vrijednost za sveučilišni sport i dati snažan poticaj unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih studenata. Posebno je istaknuo da je riječ o samoodrživom projektu bez potrebe za dodatnim infrastrukturnim ulaganjima.


Kao velika prednost naše kandidature istaknuta je sinergija Zagreba i Rijeke, dvaju gradova koji bi ponudili najbolje od kontinentalne i mediteranske Hrvatske – različitost mentaliteta, klime, životnog stila te bogatu kulturnu i povijesnu baštinu.Na predstavljanju kandidature ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuo je važnost aktivnog sporta za kvalitetu života i zdravlje studenata i cijeloga društva, dok je rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin upozorio na značaj sveučilišnog sporta za razvoj sveučilišta.