Ministar financija

Predstavljanje porezne reformu u sljedećih tjedan dana: Drastično poskupljenje cigareta i alkohola nije iskomunicirano

Jagoda Marić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Već sada je jasno da povećanje trošarina neće biti onoliko koliko se predlaže u radnoj skupini Ministarstva zdravstva



ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić svaki dan opetovano odgovara na pitanja novinara o poreznoj reformi, koju će u sljedećih tjedan predstaviti javnosti, ali zasad ne otkriva puno toga. Mjesecima se zna da se mini porezna reforma vrti oko smanjenja opće stope PDV-a, mogućih smanjenja poreznih opterećenja na plaće, ali ministar, osim toga da je cilj ukupno rasterećenje građana, nije spreman iznijeti nijedan detalj.


Dodatno je situaciju zakomplicirala i izrada izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, gdje se spominje čak 50-postotno povećanje trošarina na cigarete i alkohol, kao svojevrsni preventivni porez. Na tome se u okviru priprema porezne reforme, a trošarine su također porezi, u Ministarstvu financija dosad nije radilo, što je jasno i iz jučerašnje Marićeve izjave u kojoj je podsjetio, među ostalima, da je Hrvatska, kad su trošarine u pitanju, dosegnula minimalne iznose prema europskim pravilima.


– Ne moramo ostati na tom minimalnom iznosu, ali ovakvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirani s Ministarstvom financija i na razini Vlade, o tome treba treba razgovarati – rekao je Marić.




Dodao je da će će u trošarinskom sustavu doći do određenih usklađivanja s EU direktivama kao i do pojednostavljivanja za porezne obveznike i to »ponajprije vezano uz elektronsku komunikaciju i korekciju rokova u smislu trošarina na alkoholna pića«. Već sada je jasno da povećanje trošarina sigurno neće biti onoliko koliko se predlaže u radnoj skupini pri Ministarstvu zdravstva, a tek treba vidjeti hoće li korekcija uopće biti.


Iz Hrvatske udruge poslodavaca jučer su ustvrdili da uvođenje tzv. preventivnih poreza, nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, potaknuti razvoj crnog tržišta te pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda.


– Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života već će prije svega potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda te je i sa strane proračuna ovakav potez kontraproduktivan, poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Dodao je da probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo traženjem novih izvora prihoda.