Razgovor s povodom

Predsjednik reformista Radimir Čačić: ‘Prihvatili bismo samoraspuštanje parlamenta’

Tihomir Ponoš

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

"Mi nećemo glasati za nepovjerenje Oreškoviću ako prethodno članovi HDZ-ove Vlade ne daju ostavku."



ZAGREB – Narodna stranka – reformisti u dvije rečenice dugom priopćenju zatražila je preuzimanje odgovornosti i ostavku svih članova Vlade i to zbog političke i ekonomske situacije i štete koje su posljedica nepostojanja funkcionalne Vlade. Reformisti su ustvrdili da su izvanredni izbori, usprkos rizicima potpune anarhije na političkoj sceni Hrvatske i ekonomskim štetama, realna opcija i nužno ih je odmah raspisati. Stavove te stranke pojasnio je njen predsjednik i saborski zastupnik Radimir Čačić.


Je li vam s obzirom na postojeći raspored snaga u Saboru zamislivo ikakvo, kako se trenutačno popularno kaže, preslagivanje koje bi vam bilo prihvatljivo po pitanju buduće vlade?


– Preslagivanje se može desiti i na lijevom i na desnom spektru, ali i jedno i drugo, ako se dešava, sasvim sigurno mora biti bez gospodina Karamarka i Petrova i mora biti dovoljno široko i snažno.




Znate li kako ćete se izjasniti u slučaju glasanja o povjerenju premijeru Oreškoviću?


– Mi nećemo glasati za nepovjerenje Oreškoviću ako prethodno članovi HDZ-ove Vlade ne daju ostavku.


A ako daju ostavku?


– Onda ćemo glasati jer tada Vlada više nema kvorum, ne može odlučivati, ona je mrtva tog trenutka. U priopćenju smo pozvali da svi članovi Vlade daju ostavku.


Pretpostavljam da biste Karamarku, dođe li do glasanja o povjerenju njemu, uskratili povjerenje.


– Do toga uopće ne smije doći ni na kakav način. Oni ne smiju doći do te pozicije, a ako bi do toga došlo, mi bismo mu uskratili povjerenje.


Ostavka u cjelini


Spominje se varijanta po kojoj bi otišao Orešković i došao netko drugi na njegovo mjesto i po kojoj bi otišao Karamarko. Bi li vam takva varijanta bila prihvatljiva. Izbjegli bi se izbori, ostala bi vrlo slična konfiguracija na vlasti.


– Vrlo su male mogućnosti da se bilo što takvo dogodi. U politici nikad ne reci nikad, ali ne vidim to kao realnu mogućnost.


Očekujete da će prvo na dnevni red Sabora doći izglasavanje povjerenje Oreškoviću, a tek potom glasanje o povjerenju Karamarku?


– Možda da, možda ne. Očekujem, i to smo, ponavljam, jasno rekli u priopćenju, ostavku Vlade u cjelini. Naravno, neki od njih će možda to razumjeti, neki neće, ali u ovom trenutku za to postoji prilično ozbiljna podloga. Mi moramo rješavati probleme, a ne stajati sa svime.


Založili ste se za to da se izbore odmah raspiše. Ako bi netko predložio samoraspuštanje parlamenta, biste li to podržali?


– Da. To bi prihvatili.


Jeste li s nekim od svojih kolega, možda sa Zoranom Milanovićem, razgovarali o toj inicijativi?


– Nisam razgovarao s gospodinom Milanovićem. Ali mi bismo podržali takvu inicijativu.


Propuštene šanse


Biste li podržali ideju da izboru budu već u srpnju, pa da se vlada formira možda u rujnu?


– Što prije, jer Hrvatska ovog trenutka trpi ogromne ekonomske i svake druge štete od nefunkcionirajuće Vlade, zapravo od nepostojanja vlade.


Dakle, termin u srpnju bi vam bio prihvatljiv i stoga što sljedeće godine treba servisirati dug u iznosu od 27 milijardi kuna.


– Naravno, naravno. Najnevjerojatnije je ovo što se dogodilo i Hrvatsku se može s razlogom shvatiti kao zemlju koja propušta šanse. Ovoga trenutka je mogućnost za reprogram i refinanciranje duga najpovoljnija u zadnjih nekoliko desetljeća i mi to sada propuštamo vlastitom nesposobnošću.


Mislite na prošlotjednu odgodu Vlade da se u Londonu zaduži plasmanom euroobveznica?


– Ako ima minimuma odgovornosti, ako se ne želi igrati s budućnošću zemlje morala je odustati. Samo netko potpuno neodgovoran bi prihvatio da plati 1,5 do dva posto veću kamatu uvjetovanu političkim rizikom. Još u ponedjeljak tog tjedna je kamata bila tri i nešto, a onda je bila pet i nešto posto. Na milijardu eura to je 20 milijuna eura istog trenutka. Prodali smo Končar za 300 i nešto milijuna, a gubimo na kamati u startu, samo u ovoj godini 150 milijuna.