Pozadina žestokog napada

Predsjednica želi grogiranog Plenkovića srušiti preko afere Hotmail; izvor iz HDZ-a: ‘Sam si je kriv’

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Puno je nezadovoljnih u HDZ-u, pa kad još predsjednica spominje SOA-u, Vijeće za nacionalnu sigurnost, neprimjereni način komuniciranja, to pada na plodno tlo kod tih nezadovoljnika – kazao nam je sugovornik iz Vlade. U Vladi nismo doznali hoće li premijer pristati na sjednicu VNS-a



ZAGREB Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već dulje se pokušava uključiti u rješavanje problema vezanih za Agrokor, premijer Andrej Plenković nije joj to dopuštao, ali ovaj put je, čini se, odlučnija nego ikad u svojoj namjeri.


Ona je još 12. studenog prošle godine, u intervjuu za Novu TV, objavila da je, misleći na krizu u Agrokoru, »sazrelo vrijeme da se o svim tim pitanjima raspravi na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost«. Rekla je da će predložiti premijeru sazivanje tog tijela. No, Plenković ju je tada odbio. Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se tek 21. prosinca i to na redovnoj sjednici i na temu iz njegove stvarne nadležnosti – Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. »Vijeće za nacionalnu sigurnost središnje je koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava RH koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti« – navodi se u službenom djelokrugu poslova VNS-a.


Obnovljena inicijativa 


Iz toga je lako zaključiti da u zadaće tog tijela ne spada ništa što bi moglo imati dodirne točke s Agrokorom i aktualnom aferom Hotmail. Međutim, predsjednica Republike misli drukčije. Jučer je obnovila inicijativu za sazivanje VNS-a i rekla novinarima da će je u ponedjeljak prezentirati premijeru. Otkrila je da je još prije tjedan dana »zatražila sastanak s predsjednikom Vlade kako bismo razgovarali o cijeloj toj situaciji« i čeka Plenkovićevu konačnu potvrdu da će se to dogoditi u ponedjeljak. Tri su razloga, vjeruje predsjednica Republike, zašto bi o Agrokoru, u okviru VNS-a, trebali raspravljati ona, premijer, ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa te njezin savjetnik na nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predstojnik Ureda VNS-a i ravnatelji SOA-e i VSOA-e.




– Prvo, nagodba o Agrokoru mora se provesti, a cijeli ovaj proces vodi tome da bi moglo doći do komplikacija. Ne želim da do toga dođe, jer o tome ovisi stabilnost radnih mjesta u koncernu Agrokor i stabilnost hrvatskoga gospodarstva. Drugo, takozvana afera Hotmail. Treba ustanoviti tko je znao za tu komunikaciju, a meni je u svemu tome najveće pitanje zašto je jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, o jednom tako bitnom državnom pitanju komunicirala preko tog maila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države. Treće, mi smo se usredotočili na Agrokor i bojim se da sve drugo u državi stoji. Podaci koje dobivamo ne samo iz države, nego i od međunarodnih institucija, pokazuju da je potrebno nastaviti s reformama i o tome treba razgovarati – objasnila je Kolinda Grabar-Kitarović zašto zahtijeva sjednicu VNS-a.


Rušenje Plenkovića? 


Ako se predsjednik Vlade s tim složi, za isti će stol, dakle, sjesti, između ostalih, ravnatelj SOA-a Daniel Markić, načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov i ministar obrane Damir Krstičević i pričati o tome kako reformirati Hrvatsku.


Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a je, u prisustvu novinara, sam sebe uvjeravao da je predsjednica Republike dala podršku Plenkovićevoj vladi. Novinari su mu pokušali reći kako je realnija opcija da Kolinda Grabar-Kitarović kreće u rušenje Plenkovića, možda i u suradnji s nekima iz HDZ-a, ali Bačić se nije dao.


– To apsolutno ne stoji. Siguran sam u to. Zato pozdravljam sastanak predsjednice i premijera i održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Neka ispitaju sve okolnosti rada izvanredne uprave Agrokora i to što je privatna pošta potpredsjednice Vlade došla u javnost – izjavio je Bačić, kojem kao da nimalo nije sporno da načelnik Glavnog stožera analizira rad izvanredne uprave Agrokora.


U Vladi jučer nismo uspjeli doznati hoće li premijer iz druge pristati na sjednicu VNS-a. No, među ljudima iz Vlade i HDZ-a, u neslužbenim razgovorima, postoji gotovo suglasje da je predsjedničina akcija dodatno uzdrmala Plenkovićevu poziciju, ozbiljno načetu aferom Hotmail. »Grogiranog premijera trebalo je još malo zaljuljati«, cinično je primijetio jedan naš sugovornik, koji podržava Plenkovića.


»Sam si je kriv« 


– S obzirom na stanje u HDZ-u nakon izglasavanja Istanbulske konvencije, ovo nije nimalo bezazleno za premijera. Puno je nezadovoljnih u HDZ-u i mimo te konvencije, zapravo skoro svi su zbog nečeg nezadovoljni, pa kad još predsjednica spominje SOA-u, Vijeće za nacionalnu sigurnost, neprimjereni način komuniciranja i da će tek razgovarati s premijerom, to pada na plodno tlo kod tih nezadovoljnika – kazao nam je sugovornik iz Vlade.


Ne odbacuje on mogućnost da se odnosi predsjednice i Plenkovića iznova stabiliziraju, ali procjenjuje da će »premijer svejedno biti sve slabiji i slabiji«.


Argument onih HDZ-ovaca koji nemaju ništa protiv predsjedničine intervencije je da si je premijer sam kriv.


– Martina Dalić trebala je otići u paketu s Antom Ramljakom. Da se to dogodilo, ne bismo danas imali ovu aferu – rekao nam je jedan član Predsjedništva HDZ-a. I njegov kolega upozorava na Plenkovićevu sporost u odlučivanju.


– Najavili smo godinu reformi, a jedino se bavimo time što je tko oko Agrokora znao i što su radili autori zakona, koji s HDZ-om nemaju nikakve veze. Ako želi sačuvati Vladu, premijer se mora trgnuti, pa možda ga predsjedničin istup na to potakne. Ako, pak, to nije u stanju, bolje da se stvari što prije raspletu – zaključuje jedan Plenkovićev protivnik u HDZ-u.