Putovanja Kolinde Grabar Kitarović

Predsjednica u Ozlju: Ravnomjerni razvoj ključ je rješavanja demografskog pustošenja RH

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Iznimno joj je, kaže, bitno pokazati važnost razvoja svakog kutka Hrvatske kako bi ju doveli na europsku razinu razvoja i u urbanim i u ruralnim krajevima, do kohezije države s krajnjim ciljem zadržavanja građana u zemlji.



OZALJ – Ravnomjerni razvoj Hrvatske ključ je rješavanja demografskog pustošenja domovine, poručila je u srijedu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, iz Ozlja u Karlovačkoj županiji u koju je privremeno premjestila svoj ured.


“Svi moramo uložiti trud i znanje za razvoj lokalnih sredina i zato volim doći u male gradove i općine, jer učeći kroz vaše iskustvo vidimo što još treba učiniti da bi se unaprijedio život u Hrvatskoj. Nadam se da će to biti korisno i resornim ministarstvima i Vladi za mjere u poticanju regionalnog razvoja i korištenje europskih fondova”, kazala je predsjednica.


U Gradu Ozlju susrela se s predstavnicima predstavničke i izvršne vlasti, naglasivši kako je izrazita zagovarateljica decentralizacije. Izrazila je uvjerenje da bi prenošenje što više ovlasti i financijskih sredstava na općine, gradove i županije bilo učinkovitije za razvoj, jer lokalna samouprava najbolje zna koji su joj projekti potrebni i koliko koji od njih ima potencijala za uspjeh.


Do ljepšeg, kvalitetnijeg i zdravijeg života kroz ravnomjerniji razvoj




Prije Ozlja bila je i u Općini Lasinja gdje se susrela s mještanima koje je pohvalila zbog kvalitetnih demografskih mjera i male stope nezaposlenosti, a takav “ljepši, kvalitetniji i zdraviji život” poželjela je cijeloj Hrvatskoj kroz ravnomjerniji razvoj.


“Nadam se da ovdje uživate, sama sam odrasla na selu i sjećam se koliko je bilo ljepše i zabavnije živjeti na selu nego u gradu”, poručila je predsjednica mještanima te istaknula kako obilaskom Hrvatske i dolaskom u male sredine želi pokazati kako joj je bitno doprijeti do svakog čovjeka kako bi svi osjetili da je na svojoj dužnosti predsjednice zbog njih.


Iznimno joj je, kaže, bitno pokazati važnost razvoja svakog kutka Hrvatske kako bi ju doveli na europsku razinu razvoja i u urbanim i u ruralnim krajevima, do kohezije države s krajnjim ciljem zadržavanja građana u zemlji.


Župan Jelić: Potpuno suglasje s predsjednicom oko potrebe snažnije decentralizacije


Župan Karlovačke županije Damir Jelić izjavio je Hini kako je temeljna značajka boravka i rada predsjednice u ova tri dana u Karlovačkoj županiji potpuno suglasje oko potrebe snažnije decentralizacije ovlasti i financijskih sredstava.


“Primjerice, danas smo vidjeli kako se lijepo razvila Lasinja. Da se ide na centralizaciju, Lasinja bi bila neki mjesni odbor Grada Karlovca. Pošto sam deset godina bio gradonačelnik Karlovca, slobodno mogu reći da bi se uz moju najbolju volju u ovoj sredini, da nema vlastitu općinu, napravilo upola manje projekata”, rekao je Jelić.


Predsjednici je, kaže, rekao da tako misle svi načelnici i gradonačelnici u županiji bez obzira iz koje su stranke, nužnim ocijenivši da se sav novac iz EU fondova ‘spusti’ na županije te dodavši kako je .plan da ministarstva 2020. spuste novac na razvojne agencije, poput one karlovačke – Razvojne agencije Karla koja bi postala distributer sredstava i kontrolor trošenja.


Inače, srijeda je posljednji od tri dana koliko je privremeno bio izmješten Ured predsjednice u Karlovcu. Nakon Lasinje, predsjednica je bila u Gimnaziji Karlovac, Centru za odgoj i obrazovanje mladih u Karlovcu, u Ozlju se upoznala s tvrtkom Flammifer, u Dugoj Resi s radom tvrtke Aquaestil, družila se s građanima u Generalskom stolu, a u Ogulinu će se sastati s gradskim vlastima, obići muzej “Ivaninu kuću bajki” i tvornicu Bjelin.