Pukla ljubav

Predsjednica primila poruku Ruže Tomašić pa se strašno iznervirala. Otkrivamo što se dogodilo

Dražen Ciglenečki

Credit: IVANA IVANOVIC/PIXSELL

Credit: IVANA IVANOVIC/PIXSELL

Predsjedništvo Hrvatske konzervativne stranke usvojilo je zaključak da Kolinda Grabar-Kitarović neće na predsjedničkim izborima imati njhovu potporu



ZAGREB – Raste nervoza zbog odgađanja objave predsjedničke kandidature Kolinde Grabar-Kitarović. Neslužbeno doznajemo da su na ovotjednom redovitom kolegiju svi prisutni savjetnici iznijeli stav da bi predsjednica Republike konačno morala javno reći da kreće po svoj drugi mandat, ali da je ona to otklonila.


Navodno je govorila krajnje neodređeno, kao što to čini i kad je novinari pitaju kad će izaći s kandidaturom. Prema neslužbenim informacijama, ne postoji na Pantovčaku nikakav plan odnosno definiran datum kad će Kolinda Grabar-Kitarović objaviti da ulazi u izbornu utrku, a to onda, logično, potiče brojne spekulacije.


No, jedna je politička stranka već unaprijed donijela odluku da neće podržati kandidaturu aktualne predsjednice Republike. Posebno je to zanimljivo zato što je riječ o desnoj Hrvatskoj konzervativnoj stranci (HKS), čija je najistaknutija članica Ruža Tomašić na izborima za Europski parlament dobila u Hrvatskoj najviše preferencijskih glasova. Njezino je ime na listi Hrvatskih suverenista zaokružilo 70 tisuća birača.




Predsjednik HKS-a Marijan Pavliček potvrdio nam je da je Predsjedništvo njegove stranke u petak navečer usvojilo zaključak da Kolinda Grabar-Kitarović, koja itekako računa na glasove desno orijentiranih birača, neće na idućim predsjedničkim izborima imati njihovu potporu.


Jednoglasna odluka


– Bila je to jednoglasna odluka našeg Predsjedništva. S obzirom na to da je malo tko već objavio svoju kandidaturu, ne možemo još nikoga podržati. Ali, smatrali smo potrebnim usvojiti zaključak da Kolindi Grabar-Kitarović, što se god događalo idućih mjeseci, HKS neće dati potporu, rekao nam je Pavliček.


Iznio je razloge zbog čega im se predsjednica Republike toliko zamjerila.


– Ona se posljednjih godinu i pol dana svojim izjavama pozicionirala na lijevom centru, što za nas nikako nije prihvatljivo. Podsjetit ću vas, primjerice, da su pojedine udruge branitelja Domovinskog rata i udovica poginulih branitelja organizirale prosvjed povodom dolaska u Hrvatsku Aleksandra Vučića, a predsjednica Republike je njih nazvala marginalnim društvenim skupinama. Nadalje, Kolinda Grabar-Kitarović nije se na jasan način očitovala o Istanbulskoj konvenciji, niti u jednom trenutku ona nije decidirano rekla je li protiv ili za taj međunarodni dokument. U istoj rečenici predsjednica je bila i za i protiv Istanbulske konvencije. Mi se ne možemo složiti s takvim pristupom, objasnio nam je Pavliček pozadinu odluke HKS-a.


Još nema favorita


Na sjednici Predsjedništva nije bila Ruža Tomašić, ali Pavliček ističe da je ona nakon naporne kampanje za europske izbore, uzela nekoliko slobodnih dana i da u potpunosti stoji iza ove odluke.


Credit: PATRIK MACEK/PIXSELL


Credit: PATRIK MACEK/PIXSELL



Ruža Tomašić nam je to potvrdila.


– Sve odluke Predsjedništva i mene obvezuju. Tu nije ništa sporno, naglašava europska zastupnica.


Ruža Tomašić ni osobno ne smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović zavrijedila podršku HKS-a.


– Ja sam je ranije podržavala, ali predsjednica je, nažalost, lutala lijevo – desno. U politici se čovjek mora za nešto odlučiti i to čvrsto braniti, jer u suprotnom je u opasnosti da izgubi i lijeve i desne. Uzmite za primjer mene, neki me hrvatski građani vole, neki ne, ali ja sam ustrajna u svojim stavovima.


Godinama isto mislim o mnogim važnim pitanjima, ne prilagođavam se stalno. Predsjednica je trebala jednako postupiti, a ne raditi zaokrete s desna na lijevo i očekivati da će je zato svi podržati. Ne može to tako u politici, upozorava Ruža Tomašić.


Svojeg favorita za predsjedničke izbore, kaže, nema jer još ne zna ni razmišlja li uopće Miroslav Škoro ozbiljno o kandidaturi.


Neugodna situacija


Za Kolindu Grabar-Kitarović ovo je prilično neugodna situacija, budući da Ruža Tomašić ima značajan utjecaj na desni dio biračkog tijela, a u kampanji za izbore za predsjednika Republike 2014. nedvosmisleno ju je podržavala.


»Kolinda bi bila predsjednica kojom bismo se mogli ponositi«, izjavila je u to vrijeme Ruža Tomašić za naš list.


»Ona je čvrsta i postojana žena i zna što govori i što radi«, rekla je tada novinarima nakon što je u jednom zagrebačkom kafiću popila kavu s Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi odaslala javnosti poruku da je uz nju.


No, predsjednica ju je, eto, razočarala načinom na koji je obnašala svoju dužnost i danas Ruža Tomašić misli da je ona samo politička oportunistkinja bez vrijednosti za koje bi se čvrsto zalagala.