Manjkave reforme

Predsjednica kritizirala program Vlade: Što će djetetu tisuću eura, ako roditelje ne čeka posao?

Branko Podgornik

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Bez sigurnih radnih mjesta, ta obitelj će se iseliti. Ni kurikularna reforma neće biti dovoljna,  ako ne bude razvoja gospodarstva,  upozorila je Kolinda Grabar-Kitarović



Predsjednica Republike kritizirala je Vladin program reformi kao selektivan i manjkav, tvrdeći da se u njemu ne vidi glavni cilj, a to je stvaranje radnih mjesta, kako bi se ljudima u Hrvatskoj osigurao kvalitetan život i zaustavilo iseljevanje mladih iz zemlje. Iako je najavljene reforme pozdravila, Kolinda Grabar-Kitarović je prigovorila političkim čimbenicima da previše pažnje pridaju onome što drugi traže od Hrvatske, a premalo onome što treba nama samima.


– Zašto se i dalje orijentiramo na domaće zadaće, sada iz Europske unije, umjesto da te zadaće vidimo kao alat za stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i izvozno usmjerene strukture gospodarstva, pitala je predsjednica pred nekoliko stotina poslovnih ljudi i političara, koji su se u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) okupili u povodu Dana poduzetnika. »Za probleme radimo flastere, umjesto da rješavamo njihove uzroke«, ocijenila je.


Uz napomenu da ni nakon nekoliko mjeseci rada ove Vlade »ne postoji cjelovito rješenje«, Grabar-Kitarović je najavila da će sama preuzeti inicijativu i uskoro predložiti rješenja za pitanja »demografije i emigracije«, koja su »temeljni problem gospodarskog razvoja i opstojnosti Hrvatske«. Pritom, bez radnih mjesta, istaknula je, nemoguć je kvalitetniji život hrvatskih građana, kupovanje potrošne robe, odgoj djece, punjenje proračuna, osiguravanje mirovina ili kvalitetnog zdravstva.




– Tisuću eura po djetetu je hvale vrijedan prijedlog, ali ako majku ili oca ne čeka radno mjesto, ta će se obitelj iseliti, upozorila je predsjednica. Ni kurikularna reforma, koju gotovo svi podržavano, neće biti dovoljna, jer ako ne bude razvoja gospodarstva, ta će reforma mladima omogućiti lakše nalaženje posla u inozemstvu, uočila je Grabar- Kitarović. Izoliranim provođenje reformi samo ćemo postići kontraučinak. Reforme moraju biti cjelovite i dobro osmišljene, dala je do znanja predsjednica, pozvavši čimbenike u Hrvatskoj na postizanje »političkog konsezusa« za provođenje reformi koje će omogućiti nova radna mjesta i zadržati mlade u Hrvatskoj.


– Ni država, niti poduzetnici ne mogu preživjeti bez ljudi, dramatično je upozorila predsjednica. »Ni vaše tvrtke ne mogu preživjeti i uspješno poslovati bez kvalitetne radne snage i bez potrošača«, poručila je poslodavcima. Ciljeve bivše i sadašnje vlade da gospodarski rast povećaju na stopu od dva posto godišnje predsjednica je ocijenila »neambicioznima« te nedostatnima za rješavanje nezaposlenosti i demografskih nevolja Hrvatske.