Sabor

Pred zastupnicima danas SDP-ova interpelacija o avionima: ‘Ugrozili ste sigurnost Hrvatske’

Hina

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL



Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.


Interpelaciju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona, te postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića.


Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno u postupku nabave, da nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, te da je njime ugrožena sigurnost Hrvatske i njen vanjsko-politički položaj.




Traže od Vlade da u roku od petnaest dana obavijesti Hrvatski sabor o postupku nabavke eskadrile višenamjenskih borbenih aviona, posebice o upozorenjima i uputama koje je davala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (tzv. non-paper).


Također podnositelji traže da prije pokretanja novog postupka nabavke aviona Ministarstvo obrane mora dobiti prethodnu suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora, sukladno Zakonu o obrani.


Vlada je prošlog tjedna odbacila SDP-ovu interpelaciju ocijenivši da su navodi iz nje neosnovani i neutemeljeni. Stavove Vlade i posao s borbenim avionima u Saboru će braniti premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.


Prije rasprave o interpelaciji zastupnici će raspravljati o prijedlogu zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se po prvi puta zasebno normira postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.


Na dnevnom redu je i Izvješće o uredbi koju je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti kao i prijedlog godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti Republike Hrvatske 2019. godine, pa se očekuje da će rasprava o interpelaciji doći na red tek poslijepodne.