Reagirala

Pravobraniteljica za djecu: Štrajk zaposlenih u školama ugrožava pravo djece na obrazovanje

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ZAGREB Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorila je u ponedjeljak da štrajk zaposlenih u školama ugrožava pravo djece na obrazovanje te je pozvala na dodatne napore za njegovo okončanje i razmatranje drugih mogućnosti postizanja ciljeva, vodeći računa o najboljem interesu djeteta.


“Štrajk zaposlenih u školama, koji je započeo 10. listopada, zbog načina njegovog provođenja i trajanja izravno utječe na sferu zaštite prava i interesa djece te nesporno ugrožava pravo djece na obrazovanje zajamčeno Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta, upozorava pravobraniteljica u priopćenju.


Provođenje bilo kojeg štrajka u praksi ne bi, poručuje, smjelo stvarati veće posljedice za djecu.




Ocjenjuje da zbog nepostojanja vremenskog ograničenja trajanja štrajka i načina na koji se on provodi, ovaj štrajk neminovno stvara probleme učenicima, roditeljima i svima uključenima u odgojno-obrazovni sustav. Redoviti školski kalendar sada je već ozbiljno narušen, štrajk utječe na različite aspekte života, potreba i prava djece i njihovih obitelji te je ugrožena dostupnost obrazovanja zajamčena Ustavom i Konvencijom o pravima djeteta, navodi Pirnat Dragičević.


Pritom podsjeća da je Konvencijom o pravima djeteta propisano kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.


Propisano je, ističe, pravo svakog djeteta na obrazovanje i obveza države da osigura obvezno i besplatno osnovno školovanje; da razvija različite forme daljnjeg obrazovanja te da djeci sukladno njihovim sklonostima omogući pristup visokoškolskim ustanovama.


Pravobraniteljica naglašava da i Odbor za prava djeteta UN-a navodi da u slučaju sukoba interesa djeteta s ostalim interesima (druge djece, javnosti, roditelja i dr.), predstavnici vlasti i donositelji odluka moraju analizirati i odmjeravati prava svih uključenih, imajući na umu kako pravo djeteta da njegov najbolji interes bude od primarnog značaja znači da djetetov interes ima visok prioritet i nije samo jedna od okolnosti koja se uzima u obzir te u tom smislu, veću težinu mora imati ono što je najbolje za dijete.


Pirnat Dragičević uputila je od samog početka štrajka u dva navrata preporuke o zaštiti najboljeg interesa djece Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, s porukom kako je djeci važno da se odrasli u što kraćem roku dogovore, apelirajući na sve uključene strane u štrajku da, zbog teškoća u postizanju dogovora među njima, ne dopuste da zbog štrajka ijedno dijete ispašta.


I dalje očekuje i vjeruje da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor između obrazovnih sindikata i Vlade te da će se ostvarivanju prava djece na obrazovanje u konačnici dati prednost u odnosu na pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk.