Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica pojasnila izjavu o zatvoru za one koji ne cijepe djecu: ‘Represija samo na kraju’

Hina

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Vrlo je mala šansa da će bilo koji roditelj završiti u zatvoru zbog necijepljenja. Potrebno je raditi na osvješćivanju, edukaciji i informiranju roditelja o važnosti cijepljenja, istaknula je pravobraniteljica 



Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u subotu je pojasnila da njezin ured nije tražio zatvorsku kaznu za roditelje koji ne cijepe dijete, te da se zalažu prvenstveno za edukaciju roditelja o važnosti cijepljenja.


»Represija na kraju, samo u drastičnim slučajevima. Vrlo je mala šansa da će bilo koji roditelj završiti u zatvoru zbog necijepljenja. Potrebno je raditi na osvješćivanju, edukaciji i informiranju roditelja o važnosti cijepljenja«, istaknula je pravobraniteljica u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija nakon što su njezini prijedlozi izmjena Kaznenog zakona potaknuli široku društvenu raspravu.


U pojedinim medijima je tako interpretirano da je Ured pravobraniteljice tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom, no pravobraniteljica ističe da je to izvađeno iz konteksta njihovih prijedloga.




»Pitanje cijepljenja je izvađeno iz konteksta. Zalažemo se primarno za edukaciju i informaciju, senzibiliziranje roditelja koji bez nekog opravdanog razloga ne žele cijepiti dijete. Činjenica je da odbijanje cijepljenja djeteta bez opravdanog razloga predstavlja kršenje prava djeteta, roditelji time ugrožavaju svoje dijete, ali i drugu djecu. Ta odgovornost roditelja sada je u sferi prekršajne odgovornosti, dakle roditelj koji ne cijepi dijete može biti prekršajno kažnjen s 2000 kuna. U tim prekršajnim presudama nigdje se roditelju ne nalaže obveza cijepljenja djeteta. Tako da su česte situacije da roditelj kaže – platit ću kaznu, ali dijete i dalje neću cijepiti. Zato mislimo da će možda prijetnja kaznenim progonom utjecati na roditelje da cijepe dijete«, rekla je pravobraniteljica te dodala da je mala šansa da roditelj zbog toga završi u zatvoru.


Tražili smo da kao kazneno djelo treba tretirati svako grubo zanemarivanje skrbi o zdravlju djeteta, cijepljenje je jedna segment, pojasnila je pravobraniteljica.


Zaštite djece od seksualnih predatora


U javnoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona njezin je ured zatražio i pooštravanje mjere zaštite djece od spolnog uznemiravanja i nasilja.


»Smatarmo da ne postoji odgovarajuća razina zaštite djece od seksualnih predatora. Primamo pritužbe očajnih roditelja čija su djeca bila žrtve spolnog zlostavljanja i iskorištavanja. Roditelji su očajni zbog niskih kazni počiniteljima. To nije dobra poruka, djeci, počiniteljima ni društvu u cjelini«, istaknula je pravobraniteljica.


Stoga u izmjenama kaznenog zakonodavstva traži zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenicima za kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.


Traži i da se takvim osobama izreknu sigurnosne mjere, odnosno da im se automatski zabrani rad s djecom nakon presude za seksualno uznemiravanje i iskorištavanje djece i zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što izađu iz zavora.


Situacija je zabrinjavajuća i mislimo da ima prostora za poboljšanje, spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta teško je kršenje djetetovih prava, istaknula je.