Političari bi ljude bez posla – aktivirali

Prava nitko ne spominje: Nezaposleni se većoj naknadi ne mogu nadati ni nakon izbora

Gabrijela Galić

U ORAH-u bi to mijenjali pa navode kako se zalažu za uvođenje naknade za sve nezaposlene pri čemu bi institucije trebale odrediti individualni milimalni iznos novčane naknade uzimajući u vidu mjesto stanovanja i vrijeme provedeno u nezaposlenosti. 



ZAGREB  Naknadu za vrijeme nezaposlenosti, prema podacima za rujan, prima 40.564 osoba ili 15,6 posto ukupno nezaposlenih osoba. Oni, kao i svi ostali koji će imati nesreću da uđu u nezaposlenost teško u budućnosti mogu računati da će im financijska pomoć na koju imaju zakonsko pravo rasti. Osim ako ne primaju minimalnu naknadu koja ne može biti niža od 50 posto minimalne plaće, pa u slučaju rasta minimalca i ona blago raste. Trenutno, tako, naknada za vrijeme nezaposlenosti ne može biti niža od 1.515 kuna.


Političari, uoči parlamentarnih izbora nezaposlene uglavnom spominju u kontekstu njihove aktivacije, odnosno otvaranja radnih mjesta i smanjivanja nezaposlenosti. No, nitko u tim istupima ne govori o pravima za vrijeme nezaposlenosti. Neki pretendeti na vlast su pokazali da niti ne znaju što je naknada za vrijeme nezaposlenosti i kako je ona zakonski regulirana.


Zakonom je propisano da novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 70, a za preostalo vrijeme 35 posto osnovice za utvrđivanje naknade, a nju predstavlja prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa. To ne znači da će radnik koji je ostao bez posla primati naknadu koja proizlazi iz njegove plaće, jer je zakonom uvedeno ograničenje prema kojem se naknade vežu uz iznos prosječne plaće na razini države u prošloj godini, odnosno trenutno 5.533 kuna. Iz toga proizlazi da je maksimalna naknada za vrijeme nezaposlenosti 3.873 kune. Takvo limitiranje naknade za vrijeme nezaposlenosti uvedeno je prije sedam godina, kako bi se »sačuvao« proračun, a čini se kako niti u budućnosti politika nema namjeru to davanje vezati isključivo uz primanja radnika koji ostaju bez posla.

Tako iz SDP-a, na naš upit podsjećaju kako istraživanja pokazuju da »primanje relativno visoke i dugotrajne naknade« može negativno djelovati na traženje posla« i tako produljiti trajanje nezaposlenosti, osobito u okolnostima jačanja gospodarstva i povećanog zapošljavanja«. Što u HDZ-u misle o delimitiranju naknade za nezaposlenost, nije poznato jer na upit niti nakon višekratnog podsjećanja ne odgovaraju. S druge strane, u Mostu pokazuju kako im nije jasno o čemu je riječ jer bi naknadu za vrijeme nezaposlenosti delimitirali »samo za socijalne slučajeve jer žele poticati zaposlenost«. 




U ORAH-u bi to mijenjali pa navode kako se zalažu za uvođenje naknade za sve nezaposlene pri čemu bi institucije trebale odrediti individualni milimalni iznos novčane naknade uzimajući u vidu mjesto stanovanja i vrijeme provedeno u nezaposlenosti.