Plenković u neugodnoj situaciji

‘Prava manjina ne smiju ići na referendume’: Radin o podršci SDP-ovoj inicijativi za promjenu Ustava

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma, potpisala su četiri zastupnika nacionalnih manjina, tri SDSS-ovca te Furio Radin. S obzirom na to, Plenković ipak ima razloga za određenu zabrinutost vezanu za svoje koalicijske partnere



Afera Hotmail nije negativno utjecala na parlamentarnu većinu i svih njihovih 77 zastupnika je za novog ministra gospodarstva potvrdilo Darka Horvata i podržalo prijedlog premijera Andreja Plenkovića da Tomislav Tolušić bude potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo. Ali, Plenković ipak ima razloga za određenu zabrinutost vezanu za svoje koalicijske partnere. Naime, četiri zastupnika nacionalnih manjina, tri SDSS-ovca, Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, te Furio Radin potpisali su SDP-ov prijedlog promjena Ustava, kojima bi se na stroži način reguliralo institut referenduma.


Socijaldemokrati su tu inicijativu, s potporom 50 zastupnika, uputili u saborsku proceduru, a prethodnih dana su, doznajemo, pregovarali s manjinskim zastupnicima kako bi im se i oni pridružili. I uspjeli su pridobiti spomenutu četvorku. U prilog je SDP-u sigurno išlo aktualno prikupljenje potpisa za referednum kojim bi se ograničilo ovlasti zastupnika nacionalnih manjina. SDP predlaže da se Ustavom definira da se građani ne smiju neposredno izjašnjavati o, primjerice, temeljnim slobodama i pravima građana.


Na traženje Furia Radina pristali su, doznajemo, da se precizira da referendum nije dopušten o ljudskim i pravima nacionalnih manjina, pa će to tijekom postupka ustavnih promjena, ako on uopće bude otvoren, to biti uvršteno u prijedlog. U prve dvije faze procedure izmjena Ustava, dovoljno je da SDP osigura natpolovičnu većinu u Saboru. To je čak moguće bez HDZ-a. Ali, kako se Ustav donosi dvotrećinskom većinom, nužno je da u konačnici i zastupnici najjače stranke sudjeluju u tome. Radin nam je rekao da će stoga o ovome razgovarati s premijerom Plenkovićem.




– Referendum doista treba urediti u Ustavu i podržao bih bilo čiji prijedlog u tom smjeru. Prava nacionalnih manjina ne mogu biti predmet referenduma. Promjene Ustava ne smiju zemlju vući nazad i činiti je primitivnijom, kao što je to slučaj sa sadašnjom inicijativom za referendum. Uvjeren sam da će cijeli Klub zastupnika nacionalnih manjina biti za ovaj prijedlog SDP-a. Želimo da to uspije i zato ćemo o ovome razgovarati s predsjednikom Vlade. Apsolutno očekujem od HDZ-a da i oni podrže ovaj prijedlog SDP-a – kazao nam je Radin.


Time važni HDZ-ovi koalicijski partneri stavljaju Plenkovića u dosta neugodnu poziciju. Zahtijevaju od njega da se izravno suprotstavi ideji da se promijeni nadležnost zastupnika nacionalnih manjina i to na način da HDZ-ovi zastupnici glasuju za ono što je predložio SDP. Nismo još uspjeli doznati što će napraviti HDZ. Nitko iz SDP-a nije dosad s njima razgovarao o promjeni referendumskih odredbi u Ustava. To kao da su lukavo prepustili HDZ-ovim partnerima.


Dakle, većina u Saboru nije upitna, pokazalo je to i glasovanje u petak, ali kako je ona vrlo tanka, utjecaj zastupnika nacionalnih manjina sve je veći i oni ga, očito je, namjeravaju ubuduće itekako koristiti.


Inače, socijaldemokrati se zalažu da se broj potpisa potrebnih za referendum smanji na 200 tisuća, ali da se on ne može raspisivati o pitanjima koja zadiru u temeljne slobode i prava građana, porezni sustav i državni proračun, izvršavanje obveza iz međunarodnih ugovora, obranu i nacionalne sigurnosti te o izborima i imenovanjima iz nadležnosti Sabora. Na tragu je to SDP-ovih prijedloga ustavnih promjena, u dijelu koji se ticao referenduma, koje su propale krajem 2013., nakon što im je HDSSB iznenadno uskratio potporu.