Vatrena stihija

Požar kod Omiša pod nadzorom: Izgorjelo 70 hektara šume, vatrogasci uspjeli spasiti kuće

Hina

Foto S. Drecshler

Foto S. Drecshler

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina je rekao da su "odbili vatru od kuća". Izgorjelo je oko 60 hektara, a na terenu je 180 vatrogasaca sa 144 vatrogasna vozila, a na požarište je upućen i 51 vojnik



NOVO 19.50 Požaru koji je planuo u subotu rano popodne u Lokvi Rogoznici, te se proširila do Medića i Mimica, stavljen je pod nadzor gasitelja, a izgorjelo je više od 70 hektara guste borove šume i raslinja, doznaje večeras Hina od vatrogasaca. 


Požar se ne širi dalje, gašenje otežava jaka tramontana, no kuće i ljudi nisu ugroženi.Na terenu je 180 vatrogasaca iz 26 postrojba DVD-a i JVP-a iz Splitsko-dalmatinske županije sa 44 vozila.Na požaru kod Omiša je angažirano i sedam protupožarnih aviona Oružanih snaga RH, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 te 51 pripadnik Hrvatske vojske iz sastava Prutupožarnih snaga NOS-a OS RH, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH (MORH). Požar je izbio u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, pa se kasnije nošena vjetrom proširila na Mediće i Mimice. U tom požaru će biti veća materijalna šteta s obzirom da su tijekom gašenja dvije cisterne DVD-a Omiš izgorjele, a 14 vatrogasaca u njima morali su pobjeći kako bi se spasili.Teren na kojem plamti požar nalazi se iznad Jadranske magistrale, poprilično je nedostupan, pa vatrogasci koriste na stotine metara vatrogasnih cijevi spojenih na cisterne zaustavljene na magistrali. Zbog tog požara od 15,15 sati na Jadranskoj magistrali bio je zatvoren promet koji se preusmjeravao preko Gata i Šestanovca, a od 18,25 sati puštena je u promet dionica Omiš-Dubci. Zbog požara je stanovnicima Medića i Marušića jedno vrijeme bila isključena i struja, no predvečer im je opet uključena.Na požarištu je kasno popodne bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.»Sada je sve pod kontrolom vatrogasaca. Brzo se reagiralo. Na terenu je 180 vatrogasaca, izgorjele su dvije cisterne, ali niti jedna kuća, pa ni voćnjak nije nastradao. Uz mene je na terenu cijelo vrijeme i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović. Obišli smo cijelo požarište. Naravno da će se požarište nadzirati cijelu noć. Nema ozlijeđenih, nema ugroženih kuća, sve je pod kontrolom. Vatrogasci će na požarištu ostati cijelu noć i vjerojatno ga u potpunosti ugasiti«, poručio je župan Boban.


Požar


Požar





NOVO 19.00 Sedam protupožarnih aviona, i to pet Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) angažirano je danas u subotu 11. kolovoza 2018. u gašenju velikog požara na području naselja Lokva Rogoznica kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a letačke posade s dijelom snaga još se uvijek nalaze na terenu, izvijestili su iz MORH-a.


Na požarište je upućen i 51 vojnik iz sastava PP NOS-a OS RH sa zadaćom nadzora požarišta tijekom noći. Na požarište se sa angažiranim vojnicima uputio i zapovjednik Vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva brigadir Robert Suntešić, izvijestili su iz MORH-a. Požar kod Omiša ujedno je i najveći angažman protupožarnih zračnih snaga na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.


NOVO 18.30 Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina je rekao da su “odbili vatru od kuća”. Izgorjelo je oko 60 hektara, a na terenu je 180 vatrogasaca sa 144 vatrogasna vozila. 


Za N1 je kazao da situaciju otežava jak vjetar, ali nadaju se da će ovakva situacija ostati i preko noći.


”Šteta je dosta velika, vatrogasci su nam ostali u okruženju vatre, izgorjela su nam dva vatrogasna vozila, a ljude smo uspjeli izvući”, rekao je.


U požaru su izgorjele i dvije cisterne s vodom, što zorno pokazuje razmjere vatrene stihije.


Foto Facebook / Vatrogasci - Oni su naši heroji


Foto Facebook / Vatrogasci – Oni su naši heroji



 Oko 50 hektara guste borove šume i raslinja gori u subotu od ranog popodneva u Lokvi Rogoznici, a požar gasi 160 vatrogasac DVD-a i JVP-a iz Splitsko-sa 40 vozila, te četiri kanadera i dva air traktora protupožarnih snaga Ministarstva obrane, doznaje se od glavnog vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije Dražena Glavine. Kazao je da na terenu nema ozlijeđenih. Požar je planuo u 13,45 sati u Lokvi Rogoznici, na predjelu Ivašnjak gdje je vatra zahvatila gustu borovu šumu i raslinje, a zbog jakog vjetra koji puše i dim i vatru nosi sve do ceste.Promet je na Jadranskoj magistrali zatvoren od 15,15 sati, pa se vozači poziva da izbjegavaju cestu Omiš-Dubci i voze zaobilazno preko Gata i Šestanovca.Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako visoke temperature, koje su u vrijeme požara na tom području dosezale i do 36 stupnjeva, te tramontana koja puše, gasiteljima otežavaju gašenje, no procjenjuje kako će do večeri situacija biti bitno drugačija.

Požar


Požar



»Stanje na terenu još nije zadovoljavajuće, ali okružujemo požar i nadamo se da ćemo ga do večeri staviti pod nadzor. Tramontana koja puše otežava nam gašenje, a do sada je zahvaćeno oko 50 hektara. Vatra je zahvatila i dvije cisterne s vodom, no srećom do sada nemamo ozlijeđenih gasitelja«, kazao je za Hinu Glavina.U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Splita Hina doznaje kako se pak vatra približila kućama iznad Jadranske magistrale.Iz MORH-a su priopćili da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, Protupožarne zračne snage MORH-a do danas sudjelovale u gašenju 25 požara (14 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji). Uz gašenje požara, provedeno je i 27 protupožarnih izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS »Skylark I«) za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.Protupožarbe Zračne snage OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 150 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 3 000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.