Vremenska prognoza

Povratak olujnog juga, Vakula kaže kako će opet biti poplavljenih riva

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



Jugo će opet jačati pa će tijekom vikenda opet biti često jako, gdjekad i olujno, i ponovno ćemo imati visoke valove, poplavljene neke rive i probleme u pomorskom prometu, a i onečišćenja. No dobra je vijest da stanje atmosfere ipak neće biti onakvo kao nedavno, budući da se ciklona neće premještati preko Hrvatske nego južnije – iz zapadnog u istočno Sredozemlje. Stoga će i kiša kod nas biti rjeđa i većinom manje obilna nego prošlih dana. U sjevernim će kopnenim krajevima i izostati, ali će ponegdje vjerojatno biti rosulje iz niskih oblaka i guste magle, osobito u središnjoj Hrvatskoj. U ponedjeljak, kada bura barem kratkotrajno zamijeni jugo, povećava se vjerojatnost za jedan od rijetkih dana ovoga studenoga bez kiše uzduž cijeloga Jadrana. A diljem Hrvatske takav se ovoga mjeseca nije dogodio, a najvjerojatnije – ni neće, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, dodajući da će temperatura i dalje biti iznadprosječno visoka za ovaj dio studenoga, osobito u područjima gdje će magla biti kratkotrajna ili izostati. 


U subotu će u istočnoj Hrvatskoj magla biti češća u zapadnijim krajevima, dok ponegdje u Podunavlju zbog jugoistočnjaka neće ni nastati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme najniža će temperatura biti od 3 do 6 °C, a najviša od 12 do 17 °C, ovisno o dugotrajnosti magle. Magla će još češća i dugotrajnija biti u središnjoj Hrvatskoj, pa će i poslijepodnevna temperatura biti niža nego na istoku, ali i dalje viša od prosječne za ovo doba godine, baš kao i najniža tijekom noći i jutra. Naravno, to ne znači da mjestimice pri tlu nije moguć slab mraz. Isto vrijedi i za gorje i unutrašnjost Istre, gdje je i u petak ujutro pri tlu bilo “blagih minusa” – primjerice -1 °C u Pazinu i Ogulinu – iako će najniža temperatura na 2 metra visine u subotu biti uglavnom od 3 do 5 °C. Na sjevernom Jadranu od 10 do 13 °C, a poslijepodne najviša od 14 do 18 °C, u gorju od 11 do 13 °C. Osim promjenjive naoblake, bit će i povremene mjestimične kiše, ali vjerojatno će znatno većih nevolja biti zbog često jakog juga, na otvorenome i olujnog, uz koje će more biti i valovito.


Na srednjem Jadranu ponegdje vjerojatno i jače valovito. Uz jugo, promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu dnevni će hod temperature uz more biti malo izražen – uglavnom od 12 do 19 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije će nakon mjestimice maglovitog jutra s 5 do 8 °C – porasti do oko 17 °C. I na jugu Hrvatske će biti i jakog juga i valovitog mora, a i sunčanih razdoblja i povremene mjestimične kiše, uz temperaturu za studeni relativno visoku.




Iznadprosječna će se toplina nastaviti i sljedećih dana, u unutrašnjosti većinom maglovitih, barem ujutro. Kiše će biti uglavnom u južnijim krajevima, osobito u nedjelju, a iz niskih oblaka i ponegdje guste magle vjerojatno i izmaglice i rosulje, osobito u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost ponovne kiše diljem unutrašnjosti, a i Jadrana, gdje je mjestimice moguća već do kraja utorka. A budući da će kiša povremeno i ponegdje padati i u nastavku ovoga tjedna – ponedjeljak će vjerojatno biti jedan od rijetkih dana ovoga studenoga diljem Jadrana bez kiše.


I to uz prolaznu buru, uglavnom umjerenu, podno Velebita i jaku. No znatno veće nevolje prouzročit će jugo, i visoki valovi – i to ne samo u subotu, nego i u nedjelju, kada će se nastaviti teškoće u pomorskom prometu, osobito na srednjem i južnom Jadranu.