Grad: Rijeka
Danas: 13° kiša
Sutra: -2° 5° naoblaka
15. prosinca 2017.
''Nepoznate okolnosti puta''

Povjerenstvo za sukob interesa zaprimilo tri prijave, provjerit će slučaj puta predsjednice Grabar-Kitarović u SAD

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2017. u 12:55 2017-01-04T12:55:07+01:00

Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković povrdila je u srijedu da su zaprimili tri prijave zbog puta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka.
Prijave su, kaže, sadržajno manje-više istovjetne, u njima se od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.
»Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju«, objašnjava predsjednica Povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju
Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, Povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

»U ovom trenu to nije moguće znati, niti bilo što prejudicirati«, ističe Orešković, koja nije precizirala što je zatraženo i od koga, kao ni razdoblje u kojemu bi se moglo odlučivati u tom slučaju.
Zakon obvezuje Povjerenstvo da štiti identitet podnositelja prijave. Mediji su objavili da je jedan od njih kolumnist portala Index Goran Vojković.
Iz Ureda predsjednice Republike nemaju komentar na prijave koje su pristigle Povjerenstvu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka