Porijeklo imovine

Povjerenstvo: Šuica od 2011. nije hrvatska dužnosnica i ne možemo objaviti njezinu imovinsku karticu

Hina

snimio Patrik Macek / PIXSELL

snimio Patrik Macek / PIXSELL

Testom je utvrđeno da u konkretnom slučaju prevladava interes zaštite osobnih podataka nad interesom javnosti za dostavu kartica, pa su ti zahtjevi odbijeni, rekla je Jurišić.



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je nekoliko zahtjeva za dostavom imovinskih kartica Dubravke Šuice, no ti su zahtjevi odbijeni zbog zaštite osobnih podataka s obzirom da Šuica još od 2011. nije hrvatska dužnosnica.


Povjerenstvo je nakon zaprimanja više zahtjeva za pristup informacijama, kojima su tražene dostave imovinskih kartica hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravke Šuice, provelo test razmjernosti s obzirom da imovinske kartice sadrže niz osobnih podataka, a ona dulje od sedam godina nije dužnosnica u smislu sprječavanja sukoba interesa rekla je novinarima glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.


Testom je utvrđeno da u konkretnom slučaju prevladava interes zaštite osobnih podataka nad interesom javnosti za dostavu kartica, pa su ti zahtjevi odbijeni, rekla je Jurišić.




No, Povjerenstvo bi pri odlučivanju o zahtjevu za dostavu Šuičinih imovinskih kartica svakako razmotrilo te okolnosti kad bi ona sama dozvolila objavu njezinih kartica.


Po pisanju medija, bivša gradonačelnica Dubrovnika i bivša zastupnica u Hrvatskom saboru, a potom i u Europskom parlamentu, navodno ima imovinu veću od pet milijuna eura.


Gong: Kako je Šuica uspjela u javnom sektoru steći imovinu od pet milijuna eura


Nevladina udruga Gong objavila je na svojim internetskim stranicama da bi hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji mogla jednostavno zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koju je, uostalom, ispitivala i porezna inspekcija.


Dovoljno bi bilo da objavi imovinske kartice s početaka svoje političke karijere, kao i nalaz porezne inspekcije o svojoj imovini, navodi Gong.


Gong pita kako je Šuica uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji.


Premijer Andrej Plenković u četvrtak je iz Bruxellesu optužio Gong da vodi kampanju protiv Šuice.


“Šuica je prošla saslušanje na Odboru za europske poslove u Saboru i tamo su zastupnici SDP-a postavljali ove teme koje sada, kao slučajno, reciklira Gong, koji se uvijek i isključivo angažira na politici SDP-a”, rekao je Plenković nakon radnog ručka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.


Iz Gonga su odgovorili kako je Plenković trebao osigurati da hrvatska i europska javnost saznaju odgovore na pitanja o Šuičinoj imovini, umjesto što se deplasirano obrušava na one koji postavljaju pitanja.