Crobarometar

Potpora HDZ-u pomalo raste, rejting SDP-a najlošiji u posljednjih desetak godina. Narod i dalje pesimističan

P. N.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ može računati na više birača među populacijom 45-60 godina i to na njih 35 posto, isto tako više birača imaju među onima s osnovnom školom i to 44 posto, a u Lici i Banovini imaju potporu od 54 posto



Hrvatska se u kolovozu odmarala, zemlja je bila bez većih skandala, barem u razdoblju dok je rađeno istraživanje Crobarometar za Dnevnik Nove TV, koje otkriva kakav je rejting stranaka u kolovozu, jesu li građani zadovoljni radom Vlade i očekuju li ili ne opstanak koalicije.


HDZ je čini se iskoristio tu političku ‘bonacu’ pa je čak i malo porastao na 28,9 posto. Rast je i dalje unutar statističke pogreške, ali ih može veseliti što je razlika između njih i SDP-a sve veća.


I to zahvaljujući padu potpore SDP-u, koji je u kolovozu uživao 17,3 posto. Za tu stranku, koja je podijeljena, ovo je u desetljeće i pol jedan od najlošijih rejtinga. Gore je bilo u prosincu 2006. i svibnju 2005. kad su bili ispod 17 posto.




Živi zid je pak na 13,4 posto potpore i nakon nekoliko mjeseci pada oporavili su se. MOST je stabilan na 7,3 posto potpore.


HDZ može računati na više birača među populacijom 45-60 godina i to na njih 35 posto, isto tako više birača imaju među onima s osnovnom školom i to 44 posto, a u Lici i Banovini imaju potporu od 54 posto.


SDP ima veću potporu među starijim biračima i to onima iznad 60 godina, podupire ih 25 posto njih, kod onih s diplomom imaju 26 posto te u Istri i Primorju imaju 30 posto.


Živi zid je pak stranka mladih, za njih bi glasovalo 24 posto birača mlađih od 30 godina, imaju i 16 posto potpore onih sa srednjom školom i u Slavoniji 20 posto.


A MOST je čini se također stranka mladih, imaju 17 posto potpore među biračima do 30 godina, podupire ih 9 posto onih sa srednjom školom i u Dalmaciji imaju veću potporu nego na razini države, tamo mogu računati na 14 posto.


HSS je skočio na 4,5 posto potpore i to im je jedan od boljih rezultata posljednjih godina. Bandićeva stranka je na 3,8 posto potpore, a Pametno na 3,1 posto. IDS je na 2,4 posto potpore, a HSU na 2,1 posto. Stranka Promijenimo Hrvatsku je na 1,4 posto potpore, a reformisti na 1,3 dok je HNS na 1,1 posto. Neovisni za Hrvatsku su na 1,1, a ostale stranke su ispod 1 posto i imaju ukupno 3,7 posto potpore. Neodlučnih birača je 8,5 posto.


Radom Vlade nezadovoljna je većina i to njih 64 posto. Banski dvori mogu računati na potporu od 26 posto birača dok njih 10 posto ne zna. Naravno, samo većina birača HDZ-a vjeruje u rad Vlade.



A i očekivanja od Vlade su i dalje niska tako njih 71 posto misli da Vlada neće ispuniti njihova očekivanja, a njih 21 posto da hoće dok 8 posto ne zna.


No zato Premijer može biti spokojan, 77 posto građana vjeruje da će Vlada odraditi mandat do 2020., a da će se raspasti, misli to 16 posto građana dok ne zna njih 7 posto.


Na kraju, Hrvatska je i dalje pesimistična budući da 71 posto građana misli kako zemlja ide u krivom smjeru, 20 posto misli suprotno dok 9 posto ispitanika ne zna.


Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. u mjesecu na uzorku od 982 osoba. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3 %, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.