Rast cijena

Poskupljenje nafte neće se odraziti samo na gorivo: Od iduće godine skuplji i plin za kućanstva?

Bojana Mrvoš Pavić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dotad, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo ostaje nepromijenjena, odnosno ne smije se povećavati



ZAGREB »Iako cijena nafte djelomično utječe na cijenu svih energenata, samo poskupljenje nafte nužno ne mora utjecati na cijenu plina s obzirom na način određivanja cijena«, odgovoreno je našem listu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje smo pitali hoće li – s obzirom na porast cijene nafte na tržištu, koji onda podiže i cijenu plina – doći i do poskupljenja plina za krajnje potrošače u Hrvatskoj.


Kako je još krajem prošle godine kazao ministar Tomislav Ćorić, plin u ovoj godini ne bi trebao poskupjeti. »Stvorili smo i zakonski okvir za tržište plina pa u 2018. ni plin ne bi trebao poskupjeti«, ustvrdio je tada. No za razliku od 2018. godine, poskupljenje je moguće u 2019., točnije od 1. travnja 2019. Ako, naime, u ovoj godini veleprodajne cijene plina na tržištu znatno porastu, i cijene za krajnje potrošače bi mogle potencijalno rasti, kažu upućeni, do deset posto od rasta veleprodajne cijene. Koliko će to biti, nije moguće predvidjeti. Dotad, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo ostaje nepromijenjena, odnosno ne smije se povećavati, eventualno ju lokalni distributeri mogu sniziti.


Do 1. kolovoza ove godine HEP je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, odnosno posrednik koji kupuje plin na tržištu te ga dalje, za potrošače u kategoriji kućanstava, prodaje lokalnim distributerima po reguliranoj cijeni od 0,1809 kuna za kilovatsat(kWh). Najkasnije do početka srpnja ove godine HERA mora ponovno odrediti opskrbljivača na veleprodajnom tržištu koji će po reguliranim uvjetima prodavati plin distributerima za potrebe kućanstava. S obzirom na to da je Ćorić najavio da se cijena plina neće mijenjati, za pretpostaviti je da će HEP opet pobijediti na natječaju, s premijom koja će rezultirati sadašnjom cijenom. HEP će zadržavanje cijene na starom već platiti na neki način, no poskupljenja neće biti. Cijena će se bazirati na prosječnoj cijeni na Nizozemskoj burzi u prošloj kalendarskoj godini, plus premiji koju dobiva HEP-Opskrba plinom, na što se onda dodaju regulirani dodaci, opskrbna marža, distribucija i fiksne naknade. Eventualni porast cijene plina moguć je, dakle, 1. travnja iduće godine, ako veleprodajne cijene znatno porastu. Tad se, naime, na novu »lanjsku« prosječnu cijenu dodaje ista premija. Taj potencijalni rast je ograničen na deset posto rasta veleprodajne cijene. Od 1. travnja 2021. godine se uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu ukida, što znači da će lokalni distributeri plin nabavljati sami na tržištu, te država cijenu više neće regulirati.