Zabrana naplate opomena za HDZ tek populizam

Popijač: Kakav gospodarski oporavak, poduzetnicima nikad nije bilo teže

Hina

»Postavlja se pitanje kada će se Vlada početi baviti ozbiljnim problemima, kada će se baviti time da osigura građanima da imaju od čega i na vrijeme podmiriti dospjele račune«, poručio je



ZAGREB – HDZ je danas u Saboru Vladin prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača nazvao tek populističkim mjerama koje, u situaciji poskupljenja struje i plina te neaktivnosti Vlade na gospodarskom oporavku, neće pomoći građanima pokriti sve veće životne troškove.


Đuro Popijač je u ime Kluba HDZ-a u raspravi rekao kako se ne može više tolerirati pretjerivanje i zarađivanje trgovaca na ime opomena koje šalju potrošačima, ali i naglasio kako je krajnje vrijeme da se Vlada počne baviti ozbiljnijim problemima građana.


»Postavlja se pitanje kada će se Vlada početi baviti ozbiljnim problemima, kada će se baviti time da osigura građanima da imaju od čega i na vrijeme podmiriti dospjele račune«, poručio je.




Popijač je ocijenio da se gospodarski oporavak ne nazire, kako se iz svega što je vlada učinila u ovih šest mjeseci može zaključiti da poduzetnicima nikad nije bilo teže, da ih se nikad nije toliko napadalo, zbog čega se, kazao je, i ne može očekivati od gospodarstva da krene naprjed.


Upozorio je kako se kroz pad prozvodnje, osobne potrošnje i BDP-a, kao i nedostatak motivacije za otvaranje radnih mjesta i investicije nazire »crna gospodarska jesen«.»Ova Vlada je u šest mjeseci sigurno napravila puno više nego zadnja u četiri godine«, poručio je Popijaču HNS-ov zastupnik Srđan Gjurković.

U ime svoga kluba naglasio je kako Vlada u tom smislu želi olakšati vrlo težak položaj građana, odnosno potrošača u odnosu na opomene koje su im naplaćivali trgovci i nerijetko na njima zarađivali velike iznose.


Promjenama zakona, napomenuo je Gjurković, trgovci će i dalje imati pravo opomenama upozoravati potrošače na kašnjenje u plaćanju, ali te opomene više neće smjeti naplaćivati i na taj način potrošače dodatno opterećivati.


Zabranu naplate opomena pozdravila je i Mirela Holy u ime SDP-a, upozorivši da u tom području godinama vlada kaos i nered, pri čemu su beskrupulozni trgovci i pružatelji usluga u vrijeme krize zarađivali na teret građana.


Holy je ustvrdila da su zakonski propisi kojima se štite potrošači iznimno važni, ali da je važna i njihova primjena u praksi, navevši kao primjer povrede prava potrošača previsoke telefinske račune koje treba prvo platiti, a tek se onda žaliti. 


Upozorila je i kako rijetko koja osoba dobije zadovoljštinu te da je najkraći put ostvarivanja prava prosljeđivanje priče medijima.Boro Grubišić (HDSSB) primijetio je, pak, kako se u zakonskom tekstu ni jednom riječi ne spominju banke, koje, naglasio je, od građana ubiru enormne iznose na ime opomena i nad njima vrše »bankarski mobing«.

Iako što se zaštite potrošača tiče zakonske izmjene donose »tek mrvice«, najavio je potporu HDSSB-a tom prijedlogu Vlade.


Taj prijedlog podupro je i SDSS, u ime kojega je Milorad Pupovac naglasio kako u Hrvatskoj mora prestati praksa da se sve manje zarađuje na radu i onima koji rade, a sve više na »želucu i tijelu kroz hranu, odjeću i lijekove, novac koji je za to poteban, ali koji se ne zarađuje, nego posuđuje«.


Ivan Grubišić je u ime Kluba nezavisnih zastupnika pozvao na korjenite i strukturne promjene u vođenju politike i načinu organiziranja Hrvatske, nužnim ocijenivši donošenje nacionalnog razvojnog projekta Hrvatske za idućih 15 do 20 godina.


Nositelj tog projekta, istaknuo je, trebao bi biti Sabor koji bi je trebao naručiti i ubrzo započeti s njezinom realizacijom, a ta strategija bila bi obvezna za sve iduće vlade u idućim razdobljima.