Godišnjica

Položeni vijenci i služena sveta misa za 27. obljetnicu OSRH

P. N.

"Emocije su danas pobjedničke, donijeli smo slobodu. Fokusirani smo na budućnost i modernizaciju Hrvatske vojske", poručuje ministar Krstičević



Povodom obilježavanja 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem sa suradnicima položilo je vijence i zapalilo svijeće na Gradskom groblju Mirogoj.


Polaganju vijenaca nazočili su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima uz ostale predstavnike ministarstava te lokalnih i civilnih vlasti.


Izaslanstvo predsjednice RH, Ministarstva obrane i Oružanih snaga vijence je položilo na na grobu ministra obrane Gojka Šuška, načelnika GS OSRH stožernog generala Petra Stipetića, načelnika GS OSRH stožernog generala Zvonimira Červenka, na grobu ministra obrane Martina Špegelja te na grobu zapovjednika HRZ i PZO-a generala zbora Imre Agotića. Vijenci su položeni i na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.




Počast poginulih hrvatskim braniteljima odana je u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata – Kenotaf.


Ministar Krstičević kazao je kako današnji dan podsjeća na prošlost Hrvatske vojske s kojom se moramo ponositi naglasivši pritom kako Hrvatska vojska danas predstavlja jamac mira i sigurnosti.


„Položili smo vijence i zapalili svijeće na grobovima ljudi koji su zaslužni za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske. Zapalit ćemo svijeće svima onima koji su stradali za hrvatsku slobodu. Emocije su zato danas pobjedničke, donijeli smo slobodu. Fokusirani smo na budućnost i modernizaciju Hrvatske vojske, uvijek smo spremni reagirati i pomoći našem narodu u nevolji“ poruka je ministra Krstičevića.


General Šundov prisjetio se kako su Oružane snage RH nastale upravo u Domovinskom ratu te kako se iz tog razloga žrtve hrvatskih branitelja i njihovog doprinosa razvoju moderne hrvatske vojske, uvijek moramo prisjećati s posebnim pijetetom. „Svatko od nas ima svoja sjećanja na susrete s ovim velikim ljudima kao što je primjerice Gojko Šuška. Svi oni uložili su jako puno truda u stvaranje Hrvatske vojske i mogu samo misliti kako je njima bilo, kada je meni danas kao načelniku u miru jako zahtjevno obavljati ovu časnu dužnost“, priznao je Šundov i naglasio kako je Hrvatska vojska i danas ostala pobjednička vojska koja se uvijek nalazi uz svoj narod.


Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služena je u Crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, a predvodio ju je generalni vikar don Marko Medo koji je u ovoj prigodi još jednom podsjetio kako moderna i suverena Hrvatska mora biti ponosna na Domovinski rat te sve one koji su svoje živote dali kao zalog za stvaranje neovisne i slobodne države.


„Gledam u vas mlade vojnike, dočasnike i časnike i imam za vas samo jednu poruku. Kao što ste i vi danas mladi i planirate svoju budućnost, tako su nekad planirali i naši hrvatski branitelji. Bili su mladi i puni snova no odlučni dati svoj život kao zalog za našu slobodu. Budite zato njihovi dostojni nasljednici i nikada ne zaboravite njihovu žrtvu“,rekao je don Medo.


Podsjetimo, povodom obilježavanja 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske na ŠRC “Jarun”   izložen je taktičko-tehnički zbor, gdje posjetitelji mogu razgledati naoružanje i vojnu opremu Oružanih snaga RH. Organiziran je i vojnički grah za građane, u 13 sati i u 17 sati.


Također, u nedjelju u 18,30 sati na Jarunu će se održati prigodni program koji će započeti ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, vojno akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva specijalnih snaga te preletom borbenog aviona MiG-21 i nastupom akrobatske grupe “Krila Oluje”.