Intrigantni kandidati

Politički “prevrtljivi” kadar: Na listi SDP-ove koalicije i bivši član HDZ-a

Dražen Ciglenečki

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Kažimir Varda, svojedobno i član Hrvatskog bloka, četvrti je na listi u II. izbornoj jedinici. I na HDZ-ovim listama je dosta zanimljivosti, posebno kada je u pitanju poredak HDZ-ovih veterana 



ZAGREB Na izbornim listama što ih je objavio DIP ima dosta intrigantnih kandidata, a jedan od sigurno najzanimljivijih je Kažimir Varda, koji se nalazi na četvrtom mjestu Narodne koalicije u drugoj izbornoj jedinici. Riječ je, naime, o nekadašnjem članu HDZ-a i Hrvatskog bloka koji je danas član predsjedništva HSU-a i potpredsjednik njihovog zagrebačkog ogranka, pa ga je ta stranka stavila na listu lijevo-beralne koalicije i to na poziciju s koje će Varda gotovo sigurno ući u Sabor.


On je tijekom devedesetih godina bio ravnatelj Državnog ravnateljstva za robne zalihe, a prije petnaestak godina se aktivirao u zagrebačkom HDZ-u i izabran je za vijećnika u Gradskoj skupštini. No, s HDZ-om se razišao 2002., nakon što je iz stranke isključen tadašnji predsjednik HDZ-a u Zagrebu Pavo Gagulić. Njemu je Varda bio odvjetnik pred Visokim časnim sudom, Gagulić je izbačen iz HDZ-a, a sadašnji HSU-ovac je tada otišao u Hrvatski blok, koji je osnovao Ivić Pašalić. Bio je Varda kandidat HB-a na lokalnim izborima u Zagrebu, a onda ga je politički put odveo u HSU i za iduće parlamentarne izbore je na listi koju predvodi SDP.


Bavljenje prošlošću


– Kao prvo, mi u HSU-u jednostavno ne možemo proizvoditi nove kadrove. A Varda je nama vrijedan pravnik i interesantan čovjek. Ne bavimo se ničijom političkom prošlošću i ne sudimo ljudima koji nisu bili u sukobu sa zakonom. Imamo, recimo, u Dubrovniku Olgu Muratti koja je nekad bila članica SDP-a, rekao nam je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.




I na HDZ-ovim listama je dosta zanimljivosti. Tako je u prvoj izbornoj jedinici (središte Zagreba) aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner, koji je na prošlom izborima bio prvi na listi, sada tek četvrti, čak i iza predsjednika HSLS-a Darinka Kosora. Kako se može neslužbeno doznati, Reiner je prilično razočaran ovakvim ishodom. Na šestom mjestu u ovoj jedinici je politički povratnik Zvonko Milas koji je ispao s liste na prošlim izborima. Tek na devetom mjestu je potpredsjednik stranke i šef stranačke mladeži Josip Bilaver, a na desetom nekadašnja HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačkog gradonačelnika Margareta Mađerić. Na 11. je mjestu predsjednika Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih koja navodno već neko vrijeme radi na Zakonu o lustraciji. U drugoj jedinici (istočni Zagreb, Križevci) na osmom je mjestu povratnik u visoku politiku, profesor ekonomije Đuro Njavro.


Neuništivi Lucić


Iako je tijekom konzultacija figurirala kao moguća kandidatkinja za čak prvo mjesto u trećoj jedinici (Varaždin Međimurje) još uvijek aktualna glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak na kraju je završila na tek petom, praktički neprolaznom mjestu. Na prošlim izborima Glavak je, iako iz Čakovca, na izbore izašla u osmoj izbornoj jedinici (PGŽ, Istra).


U petoj jedinici (Vukovar, Brod) na trećem je mjestu neuništivi predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a Franjo Lucić, a na 14. branitelj Stevo Culej koji se istaknuo u prošlom sazivu Sabora forsirajući teme iz braniteljske tematike.


U šestoj jedinici (južni Zagreb, Sisak) na petom je mjestu nekadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji nije bio na listi za prošle izbore, a na šestom nekadašnji ministar kulture Jasen Mesić. Tek na devetom mjestu je šef zajednice HDZ-ovih utemeljitelja Milan Kovač, a na 14. nekadašnji ministar financija i aktualni šef kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Ivan Šuker.


Osiguran utjecaj


U devetoj jedinici (Zadar, Šibenik) na drugom je mjestu šefica gradskih financija Grada Zadra Grozdana Perić čime je svoj utjecaj osigurao zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji nije na listi. Na 14. mjestu je Željko Dilber, prijatelj Ante Gotovine i predsjednik HDZ-ove zajednice branitelja. Politički pad doživjela je nova zvijezda HDZ-a Sanja Putica. Iako je nakon prošlih izbora bila u kombinaciji za ministricu obrazovanja, te predstavljana kao nova snaga HDZ-a na koju se računa u budućnosti, Putica će pred birače 11. rujna izaći tek na 12. mjestu u desetoj izbornoj jedinici (Split, Dubrovnik). Očito je da nije bila u milosti takozvane baze, predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković koji ju je prije nekoliko godina pobijedio u borbi za ta funkciju nalazi se na puno boljem sedmom mjestu.