Kadroviranje novog ministra

Policiju čeka velika rekonstrukcija: Orepić planira nove smjene, ali ne želi sve odraditi odjednom

Danko Radaljac

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Nasljednici ove dvojice načelnika, Bertine i Bijelića, za sada još uvijek nisu poznati javno. No, sve se otvorenije spekulira s Antom Orlovićem kao kandidatom za jednu od dvije pozicije. Radi se o čovjeku kojeg se smatra jednim od najvećih stručnjaka kad je borba protiv gospodarskog kriminala u pitanju



ZAGREB Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nastavlja s novim kadrovskim rješenjima unutar MUP-a, odnosno policije. Nakon Marija Bertine, čelnika PNUSKOK-a, smijenjen je i šef kriminalističke policije, Vitomir Bijelić. Neslužbeno se doznaje kako će biti i daljnjih smjena, ali ministar ne želi sve smjene odraditi odjednom.


Dapače, kako se doznaje, nakana mu je napraviti popriličnu drastično rekonstruiranje ustroja policije i MUP-a, jer do sada viđenim smatra da je previše činovnika, a premalo operativaca u sustavu. Tek nakon toga bi zapravo trebao uslijediti najveći val smjena. Do tada je, bar tako pričaju iz Orepiću bliskih krugova, nakana tek donekle postaviti nove ljude u područjima koja se tiču kriminalističke policije.


Blizak Brkiću


Politički gledano, smjena Bijelića u potpunosti je različita od one Bertine. Naime, dok je Bertina bio trn u oku Karamarku, Brkiću i krugu oko njih, Bijelić je bio osoba s kojom su dobro radili još u vrijeme dok je MUP-om ravnao sam Karamarko. Njega se doživaljalo »riječkim kadrom«, ustrojenim još u doba Ive Sanadera, kojeg Karamarko nije micao nakon dolaska u MUP. Bijelića se uz to uvijek smatralo bliskim Milijanu Brkiću, pa je tako među ostalim bio u radnoj skupini koja je radila na zadatku curenja podataka iz DORH-a. Micanje Bijelića može se donekle smatrati i  svojevrsnom Orepićevom  kontrom Karamarku i njegovim  javnim pozivima za čistku u MUP-u.




Što se tiče Bertine, načelnika koji je bio trn u oku ekipi u HDZ-u kojoj je MUP jedan od fokusa djelovanja, iz Orepićevog kruga poznanika doznajemo kako je i prije imao nakanu maknuti ga s te pozicije. Naime, smatrano je kako Bertina pod političkim pritiskom koji je nastao definitvno ne može više obavljati svoj posao čiste glave te da bi sve što napravi ili ne napravi bilo pod povećalom. Orepić je smatrao kako bi to predstavljalo prevelik uteg na normalno djelovanje Bertine, tako i samog PNUSKOK-a, koji se u prošle dvije godine pretvorio u operativno najsposobniju policijsku postrojbu.


Tko preuzima?


Nasljednici ove dvojice načelnika, Bertine i Bijelića, za sada još uvijek nisu poznati javno. No, sve se otvorenije spekulira s Antom Orlovićem kao kandidatom za jednu od dvije pozicije. Radi se o čovjeku kojeg se smatra jednim od najvećih stručnjaka kad je borba protiv gospodarskog kriminala u pitanju, a jedno vrijeme je bio i načelnik odsjeka koji se time bavio. Ovo imenovanje bilo bi još jedan potez Orepića u sad već očiglednom prepucavanju s Karamarkom, jer je Orlović sa svoje načelničke pozicije maknut baš kad je Karamarko preuzeo MUP u Sanaderovoj Vladi. Poslan je tada na Policijsku akademiju, koja se u policijskom svijetu već duže vrijeme naziva »grobljem slonova«, jer se tamo šalju ljudi koje se želi maknuti sa šefovskih pozicija.