Velika nabava radara

Policija spremila 40 milijuna kuna za nabavku: Razmjestit će fiksne radare diljem Hrvatske. Evo popisa gradova

L. T.

foto: MUP

foto: MUP

U okviru ove nabave policija kupuje i stotinu ručnih uređaja za mjerenje brzine, namijenjenih za vanjsku upotrebu u dnevnim i noćnim uvjetima te u uvjetima smanjene vidljivosti.



Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo je da nabavlja uređaje za mjerenje brzine, takozvane radare, za koje procjenjuje da će potrošiti do 39,4 milijuna kuna. Policija kani kupiti 75 fiksnih sustava za automatsko mjerenje brzine te 150 kućišta, što će biti montirano na stupove duž prometnica u više hrvatskih gradova. Sustavi za mjerenje brzine koje kupuje policija brzinu će mjeriti na minimalno dvije prometne trake, dolaznoj i odlaznoj.


U okviru ove nabave policija kupuje i stotinu ručnih uređaja za mjerenje brzine, namijenjenih za vanjsku upotrebu u dnevnim i noćnim uvjetima te u uvjetima smanjene vidljivosti.


To nije sve, jer policija u okviru navedenog procijenjenog iznosa nabave od 39,4 milijuna kuna kupuje i 50 komada stacionarnih sustava za mjerenje brzine, koji su montirani na tronošce. Za razliku od stacionarnih uređaja montiranih na stupove, uređaje na tronošcima policija po potrebi premješta na lokacije planirane policijskim akcijama kontrole cestovnog prometa.




Ono što će čitateljima i čitateljicama biti vrlo zanimljivo jest raspored stacionarnih kamera na stupovima. U okviru nabave ovih uređaja, koja podrazumijeva i instalaciju uređaja, policija je dala tablicu u kojoj otkriva u kojim će gradovima i u kojem roku biti montirani uređaji za mjerenje brzine montirani na stupove pored prometnica.


Na određenim mjestima u kućišta će biti instalirani uređaji za mjerenje brzine, a na drugim pak mjestima bit će montirana prazna kućišta, kako bi djelovala preventivno, a u njih će se po portrebi moći montirati i uređaji za mjerenje brzine, ovisno o policijskoj procjeni.đ



U priobalnom dijelu Hrvatske radare na stupovima rasporedit će Policijske uprave u Zadru (7 uređaja i 13 kućišta), Šibeniku (7 uređaja i 12 kućišta), Dubrovniku (6 uređaja, 12 kućišta), Splitu (tri uređaja, osam kućišta) , Puli (pet uređaja, deset kućišta) i Gospiću (šest uređaja, 12 kućišta).


U kontinentalnom dijelu Hrvatske uređaje za instalaciju dobiti policijske uprave u Virovitici (pet uređaja, 10 kućišta), Koprivnici (pet uređaja, 10 kućišta), Zaboku (četiri uređaja, osam kućišta), Varaždinu (dva uređaja, 4 kućišta), Čakovcu (četiri uređaja, osam kućišta), Osijeku (dva uređaja, četiri kućišta), Bjelovaru (četiri uređaja, osam kućišta), Sisku (četiri uređaja, osam kućišta), Vinkovcima (četiri uređaja, osam kućišta), Slavonskom Brodu (četiri uređaja, osam kućišta) i Požegi (tri uređaja, sedam kućišta).


Fiksni uređaji duž prometnica bit će instalirani u razdoblju od ove godine do 2020. godine, a dinamiku njihovog instaliranja možete vidjeti u priloženoj tablici.