Udes na naplatnoj postaji Sv. Helena

Policija: Pokrenuli smo izvide jer je liječnica odbila dostavu zdravstvenih podataka muškarca koji je skrivio nesreću

Hina

Lopovi u Lici opet aktivn / Foto: NL arhiva

Lopovi u Lici opet aktivn / Foto: NL arhiva

»Zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka. Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe zakona«, navodi se u priopćenju policije



ZAGREB Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u utorak je poručeno kako su izvide protiv liječnice kod koje se liječio krivac teške prometne nesreće na naplatnoj postaji Sv. Helena, proveli zato što je odbila dostaviti njegove zdravstvene podatke, a izvidom je ustanovljeno kako je prekršila zakon.


»Zbog sumnje policije da vozač koji je osumnjičen za kazneno djelo nije zdravstveno sposoban za sigurno upravljanje motornim vozilima, od njegove liječnice iz Čakovca zatražena je dostava njegovih zdravstvenih podataka. Budući je liječnica to odbila pravdajući se liječničkom tajnom, zagrebačka je policija pokrenula izvide te kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je liječnica povrijedila odredbe zakona«, navodi se u priopćenju policije.


Dodaje se kako je temeljem naredbe Općinskog suda u Čakovcu liječnici privremeno oduzet predmet te su izuzeli liječničku dokumentaciju, koju im je tom prilikom liječnica i predala.




Na naplatnoj postaji Sv. Helena, 35-godišnji vozač je 11. srpnja svojim automobilom naletio u punoj brzini na dva vozila koja su plaćala cestarinu. Bio je pod utjecajem droga i lijekova, a teško je ozlijedio tri osobe.


Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je liječnica kršila zakon te je protiv nje pokrenut postupak s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća kuna.


Policija je priopćenjem reagirala na brojne medijske napise o odnosu i obvezama liječnika u slučaju smanjenja sposobnosti vozača.


»Propisano je da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje više nije sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača dužan je, uz upozorenje bolesniku o tome, obavijestiti policijsku upravu ili postaju«, naglasila je policija.


Dodaju kako je temeljem Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače liječnik dužan poslati izvješće o promjeni zdravstvenog stanja vozača. Kazali su kako u tom slučaju policija upućuje vozača na izvanredni zdravstveni pregled.


Zaključili su kako liječnici »uglavnom poštuju zakonsku obvezu o obavještavanju policije o postojanju bolesti ili invalidnosti vozača«.


U 2017. godini zaprimili su 897 obavijesti, a u 2018. njih 821. U ovoj godini, u periodu od siječnja do lipnja, zaprimljeno je 742 obavijesti.