Spasili im živote

Policajci heroji s Plješivice: “Razmišljao sam samo što da je to moja curica”

Portal Novilist.hr

Foto MUP

Foto MUP

Nosio sam u rukama djevojčicu od godinu i pol, toliko pothlađenu da se samo stisla u mom naručju i, čim se malo ugrijala, zaspala je, ispričao je Marin Posavac



KORENICA Policijski službenici granične i specijalne policije sa snijegom okovane planine Plješivice spasili su šestero djece migranata, pet žena, uključujući dvije trudnice te četvoricu mladića. Granični policajac Marin Posavac sat i pol nosio je promrzlu djevojčicu, kroz noć i snijeg dubok oko pola metra.


– Nosio sam u rukama djevojčicu od godinu i pol, toliko pothlađenu da se samo stisla u mom naručju i, čim se malo ugrijala, zaspala je, suznih očiju kazao je Marin Posavac za 24 sata.


Dodaje: “Razmišljao sam što bih učinio da je moja curica od četiri godine gore na planini u snijegu i bi li tko pomogao njoj da se nađe u sličnoj situaciji”




Kako bi im se što prije pružila liječnička pomoć, policajci su djecu u dobi od jedne do deset godina i žene na rukama iznijeli do službenih vozila. Nakon što su im sanirane ozljede, djecu i žene prevezli su u Opću bolnicu Gospić.


Dvije žene zadržali su u gospićkoj bolnici zbog visokog stupnja trudnoće, a ostali koji su ilegalno prešli granicu u prostorijama su koreničke policije, gdje im utvrđuju identitet. 


Granica Hrvatske i BiH prolazi samim vrhom Plješivice, a migranti su se po jakoj buri i temperaturama koje su se spuštale do -10 preko hrvatske granice probili i kroz zaostala minska polja s bosanske strane.



Policajcima nije jasno kako su migranti dospjeli na vrh planine do kojega su se oni, potpuno opremljeni, jedva probili propadajući u duboki snijeg.


– Nakon što smo automobilima zapeli u snijegu, četiri kilometra pješice smo nastavili pretraživati teren koji je blizu državne granice, pa ga često obilazimo. Iznenadili smo se kad smo ugledali grupu migranata među kojima su bile žene i djeca.


Specijalci iz Osijeka i kolege iz granične policije odmah su, uz dogovor, uzeli djecu, koja su plakala i zapomagala, i krenuli ih nositi dolje, a ja sam pomagao trudnici – ispričao je granični policajac Mladen Tomić za 24 sata.


On je trudnicu u devetome mjesecu trudnoće nosio kroz snijeg.


Nakon što su pješice kroz snježne zamete izvukli migrante, policajci su ih ostavili svojim vozilima da se griju, a oni su stajali na snijegu čekajući da zaleđene ceste postanu prohodne. pišu 24 sata.